KS: Usvojen Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja

KS: Usvojen Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina. Time je prekinuta višedecenijska agonija institucija kulture u BiH.

Prilikom prezentiranja prijedloga zakona resorni ministar Kenan Magoda istakao je hitnost i neophodnost tog zakona, koji je donesen u cilju spašavanja institucija koje su decenijama bile prepuštene same sebi.

Trideset godina neizvjesnosti i nedostatka jasnog sistema finansiranja dovelo je do trenutne situacije u kojoj su institucije na rubu propadanja, a njihovi uposlenici već tri mjeseca bez plaća i bez osnovnih socijalnih prava.

Finansiranje tih institucija ograničavalo se na fregmentirana sredstva dobijena kroz aplikacije za projekte, gdje se sredstva moraju podijeliti između plaća, održavanja zgrade i ostalih troškova, često ostavljajući minimalne ili nikakve resurse za održavanje i razvoj.

- Ovaj Zakon ne ulazi u ingerenciju države, već se fokusira isključivo na sufinansiranje plata zaposlenih i osiguravanje prosperiteta i kontinuiranog rada institucija kulture u Bosni i Hercegovini – kazao je Magoda.

Ovim korakom, dodao je, otvaramo novo poglavlje u brizi za kulturne radnike i njihovu egzistenciju, osiguravajući ujedno da kulturno i umjetničko naslijeđe Bosne i Hercegovine ostane zaštićeno i dostupno svim građanima.

- Odluka koja je danas donesena predstavlja zajednički korak ka boljoj budućnosti naše kulture i obrazovanja - rekao je Magoda.

Prije ovog Zakona, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 20 godina, saopćeno je iz Vlade KS.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo
Sarajevo Kanton Sarajevo navijači MUP KS
0 24.05.2024 22:38
Kanton Sarajevo Udruženje poslodavaca FBiH Udruženje poslodavaca KS
0 20.05.2024 18:56
škole Kanton Sarajevo
0 14.05.2024 12:33