Krunisanje od milijardu funti - porodica poručuje da se njih ništa ne dotiče

Četrdeseti britanski monarh, kralj Charles Treći i kraljica supruga Camilla, krunisani su pred oko 2 hiljade i 300 zvanica iz 203 zemlje. Tradicionalnoj ceremoniji, kakva na Otoku nije viđena 70 godina, prethodila je kraljevska povorka koja je kralja i kraljicu dovezla iz Bakingemske palače, a druga, brojnija, vratila ih je u palaču nakon krunisanja. Kraljevska porodica pozdravila je hiljade okupljenih s balkona, čime je, uz svečano nadlijetanje aviona britanske vojske, završena ceremonija krunisanja koja je Britance koštala vrtoglavih milijardu funti.

Komentarišući ovu cijenu, profesor međunarodnih odnosa Neven Anđelić za Dnevnik 2 je kazao kako, zapravo, kraljevska porodica ostatku svijeta poručuje da se njih ništa ne dotiče – oni su bogata porodica i oni nastavljaju, kao da se ništa nije desilo.

„S druge strane, ljudi koji su zakleti moarhisti govore da je govore da je to jedna od tajni stabilnosti i pozitivnog djelovanja Velike Britanije kroz njenu historiju. Ali sve je veći broj onih u britanskom društvu koji žele ili smanjenu kraljevsku porodicu – poput skandinavskih monarhija – ili ostvarenje republike“, istakao je Anđelić.

On je dodao kako su ove subote planirani neki protesti i kako je policija pohapsila ljude koji su namjeravali mirno učestvovati u njima – a da se to desilo u nekoj zemlji s autokratskim režimom, vjerovatno bi bilo glasnih povika iz Foreign Officea.

Anđelić je podsjetio kako Belize ne planira ostati sa kraljem kao titularnim šefom države, Jamajka 'flertuje' s tim idejama - sve te zemlje su doživjele nezavisnost pod kraljicom i kroz nju se ogleda ta veza sa bivšom kolonijalnom silom: „Kraljice više nema, sada je tu njen sin koji je tokom karijere prijestolonasljednika bio uključen u neke skandale i pitanje je može li ostvariti popularnost kakvu je imala njegova majka. Vremena se mijenjaju, raste i broj država i broj demokratija i pitanje je koliko je kompatibilna monarhija, a naročito u britanskoj stvarnosti, sa liberalnom demokratijom koja vlada u najrazvijenijim dijelovima svijeta“.

Na kraju je Anđelić govorio i o Brexitu. On je iznio podatke da je smanjenje britanske nacionalne ekonomije procentualno veće od ruske – i da se postavlja se pitanje sa čime to ima ako vlada govori da nema veze s izlaskom iz EU-a. Već je treća vlada u posljednje dvije godine koja se suočava sa tim problemima, kazao je Anđelić – on napominje kako rezultati lokalnih izbora u Engleskoj u četvrtak pokazuju katastrofalne rezultate po vladajuće konzervativce te da je samo pitanje kada će doći do nacionalnih izbora i najvjerovatnije do promjene vlade.

federalna.ba

Neven Anđelić krunisanje krunidba
Svijet Neven Anđelić
0 09.09.2023 08:02
Charles Treći Borjana Krišto London krunidba
0 06.05.2023 19:37
Velika Britanija krunidba kralja Charlesa III krunidba
0 06.05.2023 12:32
kralj Charles krunidba Velika Britanija
0 05.05.2023 17:53