Kraj primirja u Afganistanu, obnovljene borbe na jugu
(Izvor: EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI)

Kraj primirja u Afganistanu, obnovljene borbe na jugu

Danas su obnovljene borbe vladinih snaga i talibana u južnom Afganistanu, poslije isteka primirja tokom muslimanskog praznika Bajrama, i to dok se povlače posljednji američki vojnici.

Zabilježeni su sukobi na periferiji Laškar Gaha, glavnog grada provincije Helmand, rekao je predstavnik vojske.

Ataula Afgan, šef pokrajinskog savjeta Helmanda, izjavio je za AFP da su od jutros talibani napali nekoliko kontrolnih punktova, a predstavnik afganistanske vojske na jugu potvrdio da borbe i dalje traju.

Međutim, portparol talibana, Zabihula Mudžahid, rekao je za AFP: "Ne krivite nas za to. Afganistanske snage su uzrok operacija".

Nišank Motvani, nezavisni stručnjak za Avganistan, rekao je za AFP da su talibani najavljeno potpuno povlačenje vojske SAD-a vidjeli kao svoju pobjedu. Oni smatraju da se "nazire kraj afganistanske republike kakvu poznajemo".

Nema naznaka da će vladine snage biti u stanju da bez pomoći Washingtona spriječe juriš talibana, rekao je ove nedjelje jedan afganistanski oficir za AFP.

Primirje koje je isteklo prošle noći tek je četvrto za 20 godina sukoba talibana i vladinih snaga.

U petak su se afganistanski pregovarači sastali u Kataru da bi razgovarali o mirovnim pregovorima, koji su u zastoju mjesecima.

Pobunjenici sve više okružuju glavne gradske centre, nagovještavajući da čekaju da se Amerikanci povuku prije no što pokrenu velike ofanzive protiv gradova.

Pre nedjelju dana, 8. maja, u šiitskom kvartu glavnog grada Kabula eksplozijom bombi postavljenih ispred ženske škole ubijeno je više od 50 ljudi, a stotine su povrijeđene. Bio je to najsmrtonosniji napad za godinu dana. Vlasti su okrivile talibane, koji su to negirali.

federalna.ba/Beta-AFP

Afganistan