Konferencija o pristupnim pregovorima BiH sa EU – BiH spremna odgovoriti na svaki zadatak na evropskom putu
Prilog Maida Alić

Konferencija o pristupnim pregovorima BiH sa EU – BiH spremna odgovoriti na svaki zadatak na evropskom putu

Evropska unija je spremna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s BiH no kada će se to desiti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, rečeno je, između ostalog, na današnjoj konferenciji koju su organizirali Ured predsjedavajuće Vijeća ministara i Direkcija za evropske integracije pod nazivom "Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom".  Bh. vlastima je poslana poruka da što prije pokažu odgovarajući napredak.


BiH je u martu ove godine odlukom Evropskog vijeća dobila saglasnost za otvaranje pristupnih pregovora. Međutim, nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize i blokada pa još nije formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir. Na čekanju je i niz zakona čije je usvajanje Vijeće ultimativno zatražilo, uz odluku da formalno odobri početak pregovora bez definiranog datuma. Evropska unija je spremna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s BiH no kada će se to desiti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, poručila je Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač Unije. Pozvala je vlasti u BiH da što prije pokažu odgovarajući napredak što će Evropskom vijeću omogućiti da utvrdi pregovarački okvir i sazove međuvladinu konferenciju:

„Svi znate koji su to koraci i konkretne obaveze: usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zaštiti osobnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni budžet za 2024. što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno. Potrebno je provesti reforme koje bi omogućile Bosni i Hercegovini uključivanje u Plan rasta za Zapadni Balkan.“

 
Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto je kazala da je pred nama historijska prilika koja se ne smije propustiti, a uvjerena je kako se postojeće blokade mogu otkloniti. Naglasila je kako je u toku uspostava pregovaračkog tima kao i izbor glavnog pregovarača u ime BiH:

„Svjesni našeg ustavno-pravnog ustrojstva i nadležnosti koje su zapravo široko decentralizirane, kada su u pitanju različite razine vlasti ponekad nam doista treba malo više vremena i dodatnih napora da unutar sebe usuglasimo nužna rješenja. U vremenu iza nas pokazalo se da kroz dijalog i dogovor, kada je riječ o procesu evropskih integracija, sve možemo riješiti unutar institucija Bosne i Hercegovine. Spremni smo i odgovorićemo na svaki zadatak na našem evropskom putu.“

 

Direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota kazala je da je zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU veliko postignuće, ali istovremeno početak najznačajnije faze ovog procesa koji će biti izuzetno zahtjevan za institucije i za politiku, te društvo uopšte:

“U ovom trenutku za sljedeći korak, a to je usvajanje pregovaračkog okvira i sazivanje prve međuvladine konferencije, pred vlastima u Bosni i Hercegovini su tri ključna zadatka. Prvi je poduzimanje svih relevantnih koraka iz preporuke Evropske komisije iz 2022. godine, podsjećam da govorimo o osam koraka od kojih je jedan dio već završen a na drugima se radi. Među njima posebno izdvajam novi Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Zakon o sudovima u Bosni i Hercegovini. Drugi zadatak su pripreme za sastanke eksplanatornog skrininga jer nakon ove pripreme možemo očekivati sastanak sa Evropskom komisijom čiji je cilj da dobijemo odgovore na pitanjima o propisima Evropske unije koja ćemo u analizi prikupiti.”

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) kazao je da su EU integracije sveobuhvatni proces, te da je pred BiH puno mogućnosti i posla. Najavio je da će uskoro u našu zemlju doći komesar Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) te da je potrebno njegov dolazak iskoristi i riješiti političku krizu.

 

 

Borjana Krišto
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38
Borjana Krišto Oliver Varhelji
0 03.06.2024 19:04
Oliver Varhelji Borjana Krišto
0 02.06.2024 19:45
Borjana Krišto Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom
0 28.05.2024 14:48
Samit lidera EU Zapadni Balkan Borjana Krišto Aleksandar Vučić
0 16.05.2024 11:15