videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Konferencija, koncert i dokumentarni film zatvaraju Balet Fest Sarajevo

Ovogodišnji Balet Fest Sarajevo bit će završen Konferencijom o velikanima bh. baleta Katarini Kocki i Antunu Mariniću sa osvrtom na 100 godina Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), Baletnim koncertom NPS i dokumentarnim filmom ‘Balet u Sarajevu’.

Direktorica Festivala Edina Papo naglasila je na konferenciji za novinare da je na 12. Balet Festu bilo dosta savremenog baleta, pažnja je posvećena i našoj tradiciji, a sve u znaku stogodišnjice sarajevskog Narodnog pozorišta. Prigodnim riječima Papo je privodila kraju program ovogodišnjeg Balet Festa uz nadu za lijepu budućnost tog festivala, kvalitetne i interesante sudionike i još kvalitetnije sadržaje nego dosad, iz godine u godinu.

Profesorica Sarina Bakić kaže da će večerašnja konferencija u Bošnjačkom institutu, biti i svojevrstan omage velikanima baleta Katarini Kocki i Antunu Mariniću, u sociološkom kontekstu bit će otvoreno važno pitanje a to je kulturna politika u Bosni i Hercegovini i ono, kako je kazala, najvažnije pitanje šta je nama danas umjetnost i naravno baletna umjetnost.

U dijelu posvećenom velikanima baleta Kocki i Mariniću, sudionici će se osvrnuti i na historijsko-društveni kontekst razvoja kulture, samim tim umjetnosti naročito baletne umjetnosti u periodu kad je, kako je istaknuto, umjetnost bila jedna od glavnih poluga za razvoj društva i države.

- Ovo su važni pokušaji za ponovno susretanje javnosti sa baletnom umjetnosti i susretanje mladih ljudi sa baletom, a da se u isto vrijeme promišlja i jačaju neki novi drugačiji aspekti baleta kao što je moderni balet, avangardni balet i džez balet koji je itekako prijemčiv mladim generacijama u drugim državama - kazala je.

Jedan od govornika na večerašnjoj konferenciji bit će i hroničar baleta Halid Kuburović. U današnjem susretu s novinarima podijelio je sjećanje na Kocku i Marinića i njihovu predanost teatru, strast, posvećenost profesiji i umjetnosti koju su, nakon aktivnog bavljenja baletom, nastavili i na drugim funkcijama kao padagozi, učitelji, balet majstori, ponekad i kao koreografi.

U okviru Balet Festa, za utorak navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo, planiran je dokumentarni film ‘Balet u Sarajevu', koji govori o istrajnosti i ljubavi umjetnika prema profesiji kojom se bave, njihovoj snazi da na plemenit način mijenjaju svijet oko sebe, šalju pozitivne poruke čineći svijet ljepšim mjestom za život, na radost onih onih za koje ga stvaraju.

Redateljica Nadža Pušilo kaže da taj film sadrži detalje iz perioda nastavka baleta, baleta u vrijeme rata u Sarajevu, baleta nakon opsade i, kako je kazala, otvara vrata lijepoj budućnosti za balet.

Članice Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Nataša Gaponko nastupit će na Baletnom koncertu, koji je programom Balet Festa planiran za utorak navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo. U današnjem susretu sa novinarima podijelili su svoja iskustva rada u vrijeme izolacije zbog pandemije za koje kažu da je, uz mnoge negativnosti, bilo prilika i za nove ideje. Vježbali su, kaže, kod svojih kuća, održavali kondiciju, uživali tako u svojoj profesiji dok su čekali povratak na scenu.

Ovogodišnji Balet Fest Sarajevo održava se od 17. do 28. septembra, a program obiluje interesantnim sadržajima dijelom na online platformi, dijelom na sceni.

federalna.ba/Fena

Balet Fest Sarajevo
Balet Fest Sarajevo Životinjska farma predstava Žetva
0 23.09.2022 14:29
Ekaterinburg Balet Fest Sarajevo
0 23.09.2021 21:27
Balet Fest Sarajevo balet
0 21.09.2021 18:20