Konaković: Vijeće ministara BiH usvojilo dva važna dokumenta iz resora Ministarstva vanjskih poslova
(Izvor: Arhiva)

Konaković: Vijeće ministara BiH usvojilo dva važna dokumenta iz resora Ministarstva vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je izjavio da je Vijeće ministara BiH danas na sjednici usvojilo dva vrlo važna dokumenta iz resora tog ministarstva.

Kazao je da su prihvatili dodatak Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici i ovlastili ministra prometa i komunikacija za njegovo potpisivanje. 

- Druga vrlo važna informacija je da smo uputili na ratifikaciju odluku o prihvatanju potpisanog Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog plana u prilog paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan. To je onih 70 miliona eura koji su operativni, idu ka ratifikaciji - naveo je ministar Konaković.

Na novinarsko pitanje u vezi s Prijedlogom zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je utvrđen na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH, te primjedbama koje su nakon toga uslijedile iz RS-a, kazao je da taj dokument nije isključiva nadležnost ministra vanjskih poslova.

- Predsjedništvo BiH je zaduženo za vanjsku politiku BiH. Mi smo u dijelu svojih nadležnosti preuzeli taj dio. Ovaj zakon više tehnički ili organizacijski uređuje naše funkcionisanje. Ne zadire, niti je suprotan Ustavu, zakonima, niti Strategiji vanjske politike BiH - kazao je ministara Konaković.

Najavio je da će, ne samo s predstavnicima iz RS-a, nego sa svim zastupnicima obaviti razgovore, konsultacije i lobirat će da taj dokument “ugleda svjetlo dana” jer se, kako kaže, uvjerio koliko je teško organizovati segment vanjskih poslova unutar Ministarstva, jer im neke stvari nužno trebaju.

- Čuo sam primjedbe. Drago mi je da su kolege na Vijeću ministara BiH podržale. Nastavit ću da lobiram za ovaj i sve druge dokumente – kazao je Konaković.

Upitan da li je spreman da u amandmanskoj fazi, ono što su primjedbe iz RS-a, bude popravljeno i dorađeno, odgovorio je da sve što nije suprotno Ustavu BiH, zakonima ove zemlje, sve što dodatno unapređuje funkcionisanje, štiti posao svakog ambasadora BiH, svakog konzula, svakog uposlenika, čini ih funkcionalnim, prihvatit će i prijedloge iz RS-a i iz bilo kojeg dijela BiH, bilo kojeg zastupnika, nevadine organizacije...

- Sve pozivam da učestvuju zajedno s nama u toj javnoj raspravi, da napravimo dobar dokument koji nema nikakvu etničku narav, nego ima bosanskohercegovačku, suštinsku i donosi dobro svim građanima – kazao je ministar Konaković.

Komentirajući hapšenje ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vrijeme dok je bio načelnik općine Ilidža, ministar Konaković je kazao da je Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo odmah da se osigura normalno fukncioniranje bh. ambasade u toj zemlji.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Vijeće ministara