Konaković o evakuaciji bh. građana iz Gaze: Krizni štab radi bez prestanka

Konaković o evakuaciji bh. građana iz Gaze: Krizni štab radi bez prestanka

Uspjeli smo državljane Bosne i Hercegovine izvesti iz Gaze u Egipat, saopštio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Veliki broj zemalja još uvijek nije izveo svoje građane, a među njima su i neke svjetske sile. Radimo neprestano na dolasku građana BiH i njihovih srodnika u svoju zemlju", naveo je on.

Naglasio je da se od sinoć povećao broj, još nekoliko osoba je stiglo do Egipta.

U odluci Vijeća ministara treba da stoji tačan broj i status svih osoba koje ulaze u našu zemlju, na tome radimo cijeli dan, kazao je Konaković.

"Ambasadori Subašić, Halilović i Kovačević su zajedno sa ostalim uposlenicima ambasada uradili odličan posao, a i dalje rade. Krizni štab u MVP radi bez prestanka, imamo odličnu komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti i ostalim institucijama".

Poručio je da dovode kući ljude iz ratom zahvaćenog područja, a u svakoj prilici se zakoni naše zemlje moraju poštovati, navodi on, sigurnosni aspekt je veoma važan.

"Apelujem na medije da ovu temu ne koriste u političke svrhe, riječ je o ozbiljnom procesu.  Ne možemo informisati o svakom potezu koji povučemo, molimo vas za razumijevanje i profesionalno izvještavanje", zaključio je Konaković.

federalna.ba

Elmedin Konaković