Konaković i Wlachovský o aktuelnoj situaciji u BiH i temama od interesa za Slovačku i BiH

Konaković i Wlachovský o aktuelnoj situaciji u BiH i temama od interesa za Slovačku i BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, na marginama 18. GLOBSEC Bratislava Foruma 2023, sa ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Wlachovskýjem.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj situaciji u našoj zemlji, putu BiH u EU i NATO, reformskim procesima te drugim temama od obostranog interesa.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo da između BiH i Slovačke ne postoje otvorena pitanja, te da su bilateralni odnosi prijateljski, što je osnova za daljnje jačanje suradnje, prije svega u području ekonomije. Pozdravili su odluku o otvaranju Veleposlanstva BiH u Bratislavi što će doprinijeti razvoju odnosa dvije zemlje.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Slovačkoj na potpori i angažmanu u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, a posebno kroz komponentu razvojne pomoći. Naglasio je da BiH osobito cijeni slovački doprinos i utjecaj kada je riječ o proširenju EU kroz aktivnosti Višegradske skupine (V4).

Ministar Wlachovský je istaknuo da će Slovačka Republika nastaviti podržavati BiH na njenom europskom putu te izrazio nadu da će naša zemlja što prije ostvariti napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković