Komšić: Susret Dodika i Putina održan u sklopu predizborne kampanje

Komšić: Susret Dodika i Putina održan u sklopu predizborne kampanje

Ono što mi svi sa zebnjom iščekujemo, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji, čak i u onim krugovima u Evropi koji razmišljaju o razvoju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, jeste ruski stav oko produženja misije ALTHEA, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je danas prisustvovao prezentaciji vježbe "Kombinovani napor 22" i NATO ocjenjivanju deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH na Manjači u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom je prokomentarisao i jučerašnji susret člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

"Očigledno je da je susret organizovan u dobroj mjeri u sklopu predizborne kampanje, ali ono što mi svi sa zebnjom iščekujemo, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji, čak i u onim krugovima u Evropi koji razmišljaju o razvoju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, jeste ruski stav oko produženja misije ALTHEA. Dakle, Rusija ima mogućnost da uloži veto kada se bude glasalo u Vijeću sigurnosti UN-a o produženju te misije, to će sigurno iskomplikovati situaciju. Naravno, moje je mišljenje da Putin time, ako to Rusija odluči, može zadati velike glavobolje ne samo nama nego i cijelom NATO savezu kao i Evropskoj uniji", rekao je Komšić.

Kako je dalje pojasnio, postoji alternativa snagama misije ALTHEA.

"Po Dejtonskom sporazumu, NATO može preuzeti tu misiju, ali koliko ja znam ne postoji apsolutna saglasnost svih zemalja članica NATO-a za tako nešto. Zato kažem da ako Putin hoće da zada glavobolju ne samo nama nego i NATO-u i Evropskoj uniji, onda će Rusija staviti veto na produženje misije ALTHEA. Svakako priželjkujem da se to ne desi jer nikome nije, pogotovo u Bosni i Hercegovini, do komplikovanja sigurnosne situacije. Mislim da to, prije svega, ne odgovara običnim ljudima kojima je dosta više konflikata, svađa, neizvjesnosti šta će biti sutra sa ovom zemljom. Mislim da je to jedna od osnovnih činjenica koje tjeraju ljude iz ove zemlje ali veliki su veliki. Sačekat ćemo da vidimo šta će biti od tog glasanja", kazao je Komšić te naglasio:

"Želim da dođe do produženja misije ALTHEA jer svako priželjkivanje dodatnog konflikta, bilo koje vrste – političkog, geopolitičkog konflikta - na području Bosne i Hercegovine, jer se to odmah prenosi na Zapadni Balkan jer svi smo mi vezani sistemom spojenih posuda. Bilo bi jako loše, prije svega, za nas ovdje u BiH, a onda i za sigurnost i stabilnost cijelog evropskog kontinenta".

U Vijeću sigurnosti UN-a u novembru ove godine će se glasati o produženju vojne misije ALTHEA Evropskih snaga (EUFOR) u Bosni i Hercegovini.

Komšić je komentarisao i navode da je Dodik tokom sastanka u Moskvi dogovorio s Putinom cijenu plina za Bosnu i Hercegovinu za ovu godinu.

"Cijenu plina naravno diktira onaj ko ima plin i ko ga isporučuje. Naravno na cijenu plina utiče i onaj preko čije zemlje ide transport plina. Vidite da se cijela Evropa na neki način plaši te priče od nedostatka energije, pogotovo u zimskim mjesecima. Vidite da velike i ozbiljne zemlje, jake ekonomije, već sada poduzimaju mjere kako bi to prevenirale. Mi se ne nalazimo u toj zoni rizičnih zemalja. Svakako da bi to napravilo probleme, prije svega gradovima čije grijanje ovisi o plinu, kao što je Sarajevo. Napravilo bi probleme ekonomiji", rekao je Komšić, izrazivši nadu da se to neće desiti:

"Što se tiče ostalih vidova energije, mi električne energije imamo dovoljno. Mislim da čak u toku zime nećemo doći ni u kakvu opasnost vezano za snadbjevanje električnom energijom izuzev ako pritisak na sistem bude toliki da sistem ne bude mogao izdržati potražnju za električnom energijom. Kako god, ovo bi nam trebala biti škola, mislim na vlasti u Bosni i Hercegovini, kada govorimo o diverzifikaciji tih krakova snabdjevanja i trebalo bi već ozbiljno razmišljati pošto je taj projekat već davno gotov, finansiran je od USAID-a o Južnog interkonekciji i spajanju na termin tećnog plina na Krku".

Kako je rekao, ne očekuje da dođe do velikih problema u snabdijevanju plinom u BiH.

"U ovom trenutku, ako ćemo suditi na osnovu ovih informacija, ne bi trebalo doći do nekih velikih problema u snabdijevanju plinom. Ali vidite da se sve u svijetu ubrzava takvom nekom nepredviđenom putanjom i brzinom da je teško predvidjeti šta će se dešavati za sedam dana, a ne za dva - tri mjeseca", rekao je Komšić.

federalna.ba/AA
Milorad Dodik Vladimir Putin Željko Komšić
Željko Komšić Andreo Cascone Marco Di Ruzza Italija Predsjedništvo BiH
0 08.12.2022 16:37
Milorad Dodik pregovori Savjet ministara BiH
0 08.12.2022 16:06
Vladimir Putin Rusija
0 07.12.2022 19:53
Vladimir Putin Rusija Ukrajina
0 07.12.2022 16:50
Željko Komšić Predsjedništvo BiH Oružane snage BiH OSBiH
0 05.12.2022 22:10