Tanjug

Komšić prekinuo intervju za Tanjug, novinar negirao genocid u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prekinuo je intervju za Tanjug, nakon što je novinar te srbijanske agencije tokom razgovora u nekoliko navrata negirao genocid u Srebrenici.

Društvenim mrežama širi se video isječak iz intervjua Komšića za agenciju Tanjug, u kojem se može vidjeti kako predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine prekida intervju nakon „rasprave“ s novinarom na temu genocida u Srebrenici.

Komšić je tokom intervjua kazao kako je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova, te da se o tome ne može diskutovati.

“Genocid je genocid. O tome ne možemo diskutovati, ako smo iole ljudi", rekao je Komšić.

Podvukao je da je genocid presuđen, te upitao novinara da li se slaže s time, na što je novinar Tanjuga odgovorio kako se on neće složiti s “tom konstatacijom”.

“Zašto se nećete složiti s tom konstatacijom”, upitao je Komšić, na što je novinar genocid u Srebrenici nazvao strašnim zločinom.

"Ne, genocid je počinjen. Tako stoji u presudama međunarodnog suda. Genocid, nije strašan zločin. Strašni su neki drugi zločini bili, ovo je genocid”, ponovio je Komšić.

Novinar je potom rekao kako je to njegov (Komšićev, op.a.) stav, a predsjedavajući Predsjedništva BiH odgovorio je: “Ne, to nije moj stav, to piše u presudama.”

“Sa kojima ste vi saglasni”, dodao je novinar, a Komšić upitao: “Vi, niste?”

“Ja sa tom presudom nisam saglasan”, odgovorio je novinar Tanjuga, na što je Komšić skinuo mikrofon, te prekinuo intervju riječima:

“Onda ćete vi morati s nekim drugim da radite ovaj intervju. Uživajte u Sarajevu.“

federalna.ba/AA

Željko Komšić genocid Srebrenica