Komšić: Očekujem nastavak uzlaznog trenda u odnosima Turske i BiH
(Izvor: AA)

Komšić: Očekujem nastavak uzlaznog trenda u odnosima Turske i BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako očekuje nastavak uzlaznog trenda u odnosima Turske i Bosne i Hercegovine.

Odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u razgovoru za Anadoliju nakon inauguracije predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari, ocijenio je tradicionalno prijateljskim.

“Toliko puno tradicije, toliko puno istorije, toliko puno kulture veže Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku i to kroz jedan nevjerovatno dug vremenski period. Riječ je o stoljećima, ne o godinama ili desetinama godina. Moram reći da sa dolaskom predsjednika Erdogana na vlast ti odnosi su postajali sve bolji i bolji i interesantno, ne samo sa Bosnom i Hercegovinom, nego sa cijelom regijom Zapadnog Balkana, kako je danas zovu", rekao je Komšić.

Dodao je da se Turska pokazala kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Kao neko na koga se može osloniti i kad dođe do međusobnih problema, bilo unutar pojedinih zemalja kao što je to naprimjer u Bosni i Hercegovini ili u odnosima dviju zemalja u regiji. Zadnji slučaj imamo kada govorimo o dešavanjima na sjeveru Kosova, gdje je predsjednik Vučić (Aleksandar op.a.) pozvao predsjednika Erdogana da se uključi u rješavanje tog problema i evo sad smo pročitali vijest da će Turska poslati svoje dodatne trupe na sjever Kosova kako bi se situacija stabilizovala“, kazao je Komšić.

Pozitivna uloga u regionu

Ulogu Republike Turske u svemu onome što se dešava na Zapadnom Balkanu, Komšić je ocijenio vrlo pozitivnom.

“Ali, moram vam reći i nešto što će dobar dio lidera, dobar dio političara ne samo iz regije nego i šire, prešutjeti. Čini mi se da pored aktivne uloge Turske, koja je stabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu, odgovore zašto Turska povećava svoj uticaj u našoj regiji pa i u Bosni i Hercegovini, treba tražiti u jednoj vrsti razočarenja, prije svega u politike zapadnih zemalja, prije svega mislim tu na Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju pa i zemlje Evropske unije“, rekao je Komšić.

Očekuje da će se taj uzlazni trend odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske nastaviti.

“Pobjeda predsjednika Erdogana na izborima nam daje nadu da budemo optimistični kada je riječ o nastavku sve boljih i boljih odnosa naše dvije zemlje. Tu prije svega mislim na ekonomske odnose, mislim i na one kulturne, ali ono što postaje važno u Bosni i Hercegovini to je i jak politički utjecaj Republike Turske na dešavanja na Zapadnom Balkanu u smislu smirivanja te situacije koja je stalno potencijalno konfliktna, potencijalno opasna, čini mi se da Republika Turska ima autoritet i ima povjerenje gotovo svih aktera na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Komšić.

federalna.ba/AA

Željko Komšić BiH Turska