Komisija dala preporuke za potvrđivanje kandidata za Vijeće ministara BiH
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Komisija dala preporuke za potvrđivanje kandidata za Vijeće ministara BiH

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmotrila je podobnost i dala preporuke za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Sedam članova komisije je bilo „za“, dva protiv i jedan suzdržan.

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je krajem prošle sedmice Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, Prijedlog odluke za potvrdu imenovanja ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Prema ovoj odluci, kandidati koji su predloženi su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora,  Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova,  Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane.

Nenad Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZBiH) trebao bi biti novi ministar pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) ministrica civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni)  ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su: Ljiljana Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,  Muhamed Hasanović  za zamjenika ministra finansija i trezora, Elvir Mahmuzić za zamjenika ministra pravde.

Ivica Bošnjak trebao bi biti novi zamjenik ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić zamjenik ministra odbrane BiH.

Aleksandar Goganović predložen je za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova i Duška Jurišić za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike predložila Zorana Tegeltiju i Elmedin Konakovića, buduće ministre finansija i vanjskih poslova.

Nakon što je Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uradila svoji dio posla, 25. januara trebala bi biti održana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koji treba da potvrdi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.  

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara Komisija preporuke
Vijeće ministara
0 10.03.2023 17:53
Vijeće ministara Borjana Krišto Johann Sattler
0 22.02.2023 14:21
Japan Bosna i Hercegovina Staša Košarac Masami Kinefuči Ministarstvo spoljne trgovine Vijeće ministara
0 14.02.2023 18:29
Komisija Portugal zlostavljanje djece Rimokatolička crkva
0 13.02.2023 12:57
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Vijeće ministara
0 25.01.2023 14:34