videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla dobila aparat za akutnu hemodijalizu

Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla, dobila je prvi aparat za akutnu hemodijalizu. Aparat je nabavljen donacijom iz Kuvajta, a posredstvom Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Prijeko potreban aparat služit će najmlađim pacijentima u slučajevima akutnog zatajenja bubrega koje je, kako tvrde stručnjaci, u pedijatrijskoj populaciji posljednjih godina u porastu.

„Najčešći uzrok zatajenja bubrežnog kod djece se javlja kod septičnog šoka, zatim kod djece koja boluju od malignih bolesti zbog lize tumora, zatim kod multisistemskog inflamatornog sindroma“, navodi dr. Nedima Atić, šefica Odjeljenja za nefrologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Dr. Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, ističe kako dosta takvih pacijenata zahtijeva urgentno djelovanje i tretman jer se radi o vitalno ugrožavajućim bolestima: „Neke od njih idu sa vrlo urgentnim životno ugrožavajućim stanjima, jedno od njih jeste zatajenje bubrega, gdje je jedini i pravi tretman brza ili akutna hemodijaliza“.

 

Riječ je o veoma složenom aparatu za čije korištenje je neophodno stručno osposobljavanje i iskusno osoblje.

„Mi nismo gubili vrijeme u ovom periodu dok smo čekali nabavku ovog aparata, pripremali smo se, imali smo vrlo aktivnu edukaciju zdravstvenog osoblja, medicinskih sestara tehničara, a u sklopu subspecijalizacije iz pedijatrijske nefrologije, naravno, i mi pedijatri smo se edukovali“, kazala je dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Nabavka aparata je plod dugogodišnje saradnje Klinike i Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

„Mi smo uputili inicijativu prema našim donatorima iz Kuvajta i organizaciji Al-Nedžad - oni su veoma brzo reagovali i sredstva su doznačili nama, tako da je kupljen aparat vrijedan 50.000 KM“, izjavio je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Na aparat je već danas priključena petnaestogodišnja djevojčica oboljela od leukemije, kod koje su se javili znakovi zatajenja bunbrega.

federalna.ba

hemodijaliza hemodijalizni aparati UKC Tuzla Klinika za dječije bolesti Tuzla
cesta put Tuzlanski kanton TK Tuzla Lukavac Doboj
0 28.01.2023 23:18
Tuzla Sarajevo Mirjana Marinković Lepić Dragan Mioković
0 28.01.2023 13:40
Tuzla hapšenje služba za zapošljavanje TK
0 23.01.2023 12:18
Tuzla Centar za autizam
0 19.01.2023 19:12
UKC Tuzla Registar naučno-istraživačkih organizacija
0 17.01.2023 18:06