Kineska raketa se raspala pri povratku na Zemlju

Kineska raketa se raspala pri povratku na Zemlju

Kineska raketa pala je jučer na Zemlju nakon nekontrolisanog povratka iz atmosfere i raspala se iznad Indijskog okeana, potvrdila je kineska svemirska agencija.

Američka svemirska agencija (NASA) prethodno je to objavila navodeći da Kina nije podijelila informacije o tom potencijalno opasnom spuštanju.

Na svom zvaničnom nalogu na WeChatu kineska svemirska agencija dala je koordinate pada dijelova rakete u Suluskom moru oko 57 kilometara od istočne obale ostrva Palavan na Filipinima.

"Veći dio rakete je uništen tokom spuštanja", navela je kineska agencija.

Raketa je upotrijebljena prošle sedmice da lansira drugi od tri modula Kineske svemirske stanice Tijangong u izgradnji, koja treba biti potpuno završena do kraja ove godine.

Američka vojska je nekoliko sati ranije javila da se kineska raketa vratila u atmosferu.

Komanda Svemirskih snaga potvrđuje da se raketa Dugi marš 5B Narodne Republike Kine vratila u atmosferu iznad Indijskog okeana 30. jula u 18.45 po srednjoevropskom vremenu, navedeno je u Twitter poruci američke vojske.

Malezijska svemirska agencija je navela da je primijetila krhotine rakete kako gore prije nego što su pale u Sulusko more, sjeveroistočno od ostrva Borneo.

Ta raketa nije napravaljena da može kontrolirati svoje vraćanje iz orbite, što je kao i ranija lansiranja izavalo kritike.

Kina "nije dala precizne informacije o putanji njihove rakete Dugi marš 5B", jučer je objavio na Twitteru šef NASA-e Bill Nelson i upozorio da to može biti opasno i da izazove ljudske i materijalne gubitke, i pozvao da se poštuje uobičajena praksa u takvim situacijama.

Ulaskom u atmosferu izaziva se visoka temperatura i stvara frikcija i dijelovi predmeta mogu da gore i da se raspadnu, ali može se dogoditi da najveće letjelice kao što je Dugi marš 5B ne budu potpuno uništene.

federalna.ba/Beta-AP

Kina raketa NASA