Kina uvodi privremeni bezvizni režim građanima pet evropskih zemalja i Malezije
(Izvor: Ilustracija/china-briefing)

Kina uvodi privremeni bezvizni režim građanima pet evropskih zemalja i Malezije

Kina će privremeno uvesti bezvizni režim za građane Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Španije i Malezije za posjetu drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji u pokušaju da podstakne turizam nakon pandemije.

Od 1. decembra do 30. novembra naredne godine, građanima tih zemalja koji ulaze u Kinu zbog posla, turizma, posjete rodbini i prijateljima ili u tranzitu ne duže od 15 dana, neće biti potrebna viza, saopćio je u petak portparol ministarstva vanjskih poslova.

Vlada također nastoji ponovo uspostaviti svoj imidž širom svijeta nakon sukoba s brojnim zapadnim zemljama po raznim pitanjima uključujući COVID, ljudska prava, Tajvan i trgovinu.

Nedavno istraživanje istraživačkog centra Pew u 24 zemlje otkrilo je da su stavovi o Kini uglavnom negativni, sa 67 posto odraslih koji su izrazili nepovoljne stavove prema toj državi.

Više od polovine ispitanika kazalo je da se Kina miješa u poslove drugih zemalja i da ne vodi računa o interesima drugih.

- Ova odluka će olakšati putovanje u Kinu brojnim njemačkim državljanima u neviđenom obimu - objavila je ambasadorica Njemačke u Kini Patricia Flor na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

- Nadamo se da će kineska vlada provesti danas najavljene mjere za sve zemlje članice EU - kazala je ona.

Putovanje bez viza u Njemačku za kineske državljane bilo bi moguće samo ako bi to odobrile sve članice evropskog Schengenskog sporazuma, kaže ona.

Kina je ovog mjeseca proširila svoju politiku bezviznog tranzita na 54 zemlje kako bi uključila građane Norveške.

Kina je u augustu ukinula sve zahtjeve za testiranje na COVID za putnike koji dolaze. Nastavila je u julu 15-dnevni bezvizni ulazak za građane Singapura i Bruneja.

Međunarodni letovi u i van zemlje, iako se oporavljaju sporije od usluga na domaćoj mreži, u porastu su.

Kineske zrakoplovne službe saopćile su u oktobru da se očekuje 16.680 sedmičnih letova u narednih pet mjeseci, i da će putnički letovi dostići 71 posto od ukupnog broja letova prije četiri godine, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kina privremeno bezvizni režim