Kina pokrenula nuklearni reaktor domaće proizvodnje

Kina pokrenula nuklearni reaktor domaće proizvodnje

Kina je pokrenula svoj prvi nuklearni reaktor u cjelosti proizveden u zemlji, Hualong Jedan, što je važan korak ka željenoj nezavisnosti od zapadne tehnologije.

Reaktor je juče priključen na elektrodistributivnu mrežu i prema navodima Kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC), godišnje može da proizvede oko 10 milijardi kilovat-sati struje, kao i da smanji emisiju ugljenika za 8,16 miliona tona.

U saopštenju CNNC se navodi da je Kina tako srušila i "monopol strane tehnologije u nuklearnim pitanjima".

Kineske nuklearne elektrane su u 2019. obezbjeđivale samo oko pet posto neophodne električne energije ali se taj udio mora povećati da bi Kina ispunila svoj cilj i postala karbonski neutralna do 2060. godine. Karbonska neutralnost znači da je postignuta ravnoteža emisija gasova staklene bašte i njihovog izvlačenja iz atmosfere.

Smanjenje zavisnosti od zapadnih tehnologija u strateškim sektorima, kakav je i nuklearna energija, jedan je od ključnih ciljeva kineske strategije definisane planom "Napravljeno u Kini 2025".

Zbog toga su kineske firme dobile milijarde državne pomoći, što je politika koja smeta kineskim trgovinskim partnerima i bila je jedan od povoda za trgovinski rat sa SAD-om.

Rad na razvoju reaktora Hualong Jedan počeo je 2015, a trenutno se u zemlji i inostranstvu gradi još šest reaktora, navela je CNNC.

Kina ima 47 nuklearnih elektrana ukupnog kapaciteta 48,75 miliona kilovata, što je stavlja na treće mjesto u svijetu, iza SAD-a i Francuske.

federalna.ba/Beta

nuklearni reaktor nuklearna energija Kina energija