Kina: Planirano šest misija za završetak izgradnje svemirske stanice
(Izvor: EPA/HOW HWEE YOUNG)

Kina: Planirano šest misija za završetak izgradnje svemirske stanice

Kina je objavila da će ove godine organizovati šest svemirskih misija, uključujući dva leta sa posadom, kako bi dovršila izgradnju svoje svemirske stanice Tiangong, javlja Anadolu Agency (AA).

"Svemirska letjelica Shenzhou-14 sa ljudskom posadom biće lansirana u junu iz centra za lansiranje satelita Jiuquan na sjeverozapadu Kine", rekao je Hao Chun, šef Kineske svemirske agencije za misije sa posadom.

Chun je istakao da će biti potrebno da tri astronauta budu stacionirana u orbiti šest mjeseci. Prije toga, u maju, zakazano je lansiranje teretne svemirske letjelice Tianzhou-4 koja će prenositi zalihe, eksperimentalne materijale i gorivo do svemirske stanice.

"U julu će biti lansirana prva laboratorijska komponenta svemirske stanice Wentian, ili Quest for the Heavens, dok će druga laboratorija pod nazivom Mengtian, ili Dreaming of the Heavens, biti poslana u oktobru", rekao je Chun.

Kada budu povezane sa Tiangongom, dodao je Chun, stanica će postati kompletna sa strukturom u obliku slova T.

Nakon toga biće lansirani Tianzhou-5 i Shenzhou-15, sa još tri astronauta koji će u orbiti takođe ostati šest mjeseci.

Huang Weifen, glavni trener kineskih astronauta, rekao je da su posade Shenzhou-14 i Shenzhou-15 u "vrlo dobrom stanju i da su imale sveobuhvatnu obuku i pripreme".

federalna.ba/AA

nauka Kina tehnologija Tiangong svemir