Kapsula kompanije SpaceX danas prevozi četiri astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kapsula kompanije SpaceX danas prevozi četiri astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Četiri astronauta stigla su jutros do lansirnog poligona u Kennedy svemirskom centru u SAD odakle će kapsulom privatne kompanije SpaceX biti prevezeni do Međunarodne svemirske stanice.

Dva Amerikanca, i po jedan Francuz i Japanac prevezeni su do njihove rakete, automobilima Tesla, milijardera Elona Muska, takođe vlasnika kompanije SpaceX, što je postalo tradicija.

Ovo će SpaceXu biti treća misija sa prevozom astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

SpaceX planira polijetanje u 5.40, sat prije izlaska sunca. Predviđa se dobro vrijeme ne samo u Kennedy svemirskom centru američke svemirske kompanije NASA već duž istočne obale što je bitno u slučaju da se prekine lansiranje i bude neophodno vanredno spuštanje u more.

Zbog loše vremenske prognoze SpaceX je odložio lansiranje u četvrtak.

Četiri člana misije, francuski astronaut Thomas Pesquet za Evropsku svemirsku agenciju, američki astrnauti Shane Kimbrough i Megan McArthur i japanski astronaut Akihiko Hoshide su letjeli u svemir ranije. Oni će na Međunarodnoj svemirskoj stanici provesti šest mjeseci.

SpaceX prvi put koristi recikliranu raketu Falkon i kapsulu Dragon za novo lansiranje. Kapsula je upotrijebljena u prvom SpaceX-ovom prevozu astronauta u maju prošle godine, a raketa je prevezla drugi tim astronauta u novembru.

Komandant misije Shane Kimbrough i njegov tim zamijeniće drugu grupu astronauta koji će se vratiti na Zemlju u srijedu iduće sedmice drugom kapsulom SpaceX-a.

Kada je u maju 2020. SpaceX uspješno obavio prvi let sa ljudima ka MSS-u prekinut je monopol Rusa za prevoz astronauta ka toj stanici i ponovo omogućio Amerikancima da sprovode te letove.

SAD su prethodno okončale program svemirskih letelica Shuttle 2011. godine.

federalna.ba/Beta

SpaceX astronauti