Kandidat za najstariju zvijezdu dosad viđenu u svemiru
(Izvor: Ilustracija)

Kandidat za najstariju zvijezdu dosad viđenu u svemiru

Astronomi su otkrili kandidata za najstariju zvijezdu dosad viđenu u svemiru - od Zemlje je udaljena dalekih 16.000 svjetlosnih godina.

Ovoj zvijezdi astronomi su dali naziv - "SPLUS J210428.01−004934.2".

Prema analizi ovog hemijskog "crvenog diva", ta zvijezda u sebi sadrži elemente proizvedene tokom životnog vijeka samo jedne zvijezde prve generacije.

Uz pomoć te zvijezde, astronomi bi mogli pronaći i prvu generaciju zvijezda ikad stvorenu u svemiru, jer dosad nijedna od tih najstarijih zvijezda nije pronađena.

Astronomi su za analizu koristili fotometriju, odnosno tehniku koja mjeri intenzitet svjetla te tak+o nudi novi način za pronalazak najstarijih svemirskih objekata.

Ova posmatranja dio su napora da se spektroskopski potvrde kandidati "niske metalnosti" identifikacijom kroz uskopojasnu dotometriju, pišu astronomi u studiji koja je objavljena u naučnom časopisu "Astrofisical journal letters".

Astronomi ističu kako će dodatni pronalazak metalom ultrasiromašnih zvijezda identifikovanih kroz fotometriju "S-PLUS" zvijezde uveliko unaprijediti razumijevanje zvjezdane populacije te omogućiti šansu za pronalazak zvijezde male mase i oslobođene metala, koja se, možda, još nalazi i negdje u Zemljinoj galaksiji.

federalna.ba/Srna

astronomija najstarija zvijezda