videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Licu koje je izazvalo nered izrečena mjera protjerivanja iz BiH

Licu koje je izazvalo nered u Blažuju izrečena je mjera protjerivanja iz države. Rečeno je to nakon susreta državnog ministra sigurnosti i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost. Predstavljen je izvještaj aktivnosti za prethodne mjesece. Veći dio odnosi se na migrantsku krizu s kojom se BiH suočava od 2015. godine.

Sukob migranata u Blažuju počeo zbog uvrede poslanika Muhammeda?

Prilikom sinoćnjeg narušavanja javnog reda i mira u krugu migrantskog centra u Blažuju došlo je i do napada na policijske službenike, gdje su dva policijska službenika zadobila lakše tjelesne povrede - potvrdio je danas za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih posl...

Koordinacija svih državnih institucija i agencija u saradnji sa međunarodnim organizacijama i zemljama regiona su dio, trenuno, teoretskog plana koji je predočen javnosti. Cilj je rješavanje migrantske krize u državi. A u iščekivanju planova i rješavanja, konstatacija da je skoro 7.000 migranata na teritoriji FBiH. U RS niti jedan. A sudeći prema stavu Dušanke Majkić, neće biti ni u buduće.

“Nije rješenje proširiti problem na cijelu BiH, rješenje je vraćati migrante kući”, kaže Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

U zajedničkim željama da riješe problem, kao i obično, nisu svi saglasni.

“Još ne postoji jasan stav svih aktera u ovoj zemlji da migrante treba vraćati - jasno se zna ko je kvaka i ko je taj koji nije zainteresovan da oni se vrate nego mu je stalo da oni ostanu ovdje”, ističe Majkić.

Kome je to stalo da migranti ostanu ovdje - nije javno rečeno. Ali se zato prvi put i čini se javno govorilo o milionskim sredstvima koja su stigla u BiH a namijenjena su za rješavanje migrantske krize. Milioni, čiju potrošnju država ne kontroliše.

“Novac za upravljanje migrantskom krizom koji dolazi u BiH od strane Evropske komisije, prema informacijama koje su nama dostupne do ovog trenutka, od 2018. godine iznosi oko 89 miliona eura. Ništa od tog novca nije implementirano preko budžeta i institucija BiH”, kaže ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Da bi država kontrolisala sredstva, mora izraditi akcioni strateški plan rješavanja migrantske krize. To je dio strategije. Bit će analiziran i rad Službe za poslove sa strancima. Majkić smatra da ova služba treba zbog kršenja zakona pri ulasku u zemlju da deportuje migranate, ali to ne radi.

Cikotić ne misli tako: “Niti to može Služba za poslove sa strancima, koja je trenutno potkapacitirana da se nosi sa ovako velikim brojem stranaca odnosno nezakonitih migranata, niti to mogu neke druge humanitarne ili međunarodne organizacije”.

Međunarodne organizacije zadužene za migrante ne bi trebale da budu prvi kontakt EU sa Bosnom i Hercegovinom. Trebaju to biti relevantne državne institucije. Zato je neophodno i hitno donošenje akcionog plana i uspostavljanje koordinacije svih državnih struktura.

federalna.ba

migranti migrantska kriza