Sukob migranata u Blažuju počeo zbog uvrede poslanika Muhammeda?

Prilikom sinoćnjeg narušavanja javnog reda i mira u krugu migrantskog centra u Blažuju došlo je i do napada na policijske službenike, gdje su dva policijska službenika zadobila lakše tjelesne povrede - potvrdio je danas za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Tom prilikom oštećeno je i više službenih vozila policije, kao i vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM), te prostorije privremenog prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema koja je smještena u tom centru, vlasništvo IOM-a.

Hadžiabdić je kazao kako je policija sinoć oko 20 sati obaviještena da je došlo do narušavanja javnog reda i mira međusobnom tučom i okupljanjem više osoba azijskog porijekla - migranata u krugu migrantskog centra u Blažuju. Navedeno je i da je u incidentu učestvovalo 2.000 migranata.

Sukob počeo zbog uvrede poslanika Muhammeda?

“Do sukoba je došlo kada je jedan Iranac uvrijedio poslanika Muhammeda”, tvrdi jedan od migranata iz Bangladeša i dodaje kako se može reći da se radi o sukobu šiita i sunita.

"Na mjesto događaja je upućeno više patrola policije kao i pripadnici Centra za policijsku podršku s ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira", kazao je Hadžiabdić.

O svemu je obaviješten i dežurni tužilac po čijem ovlaštenju je izvršen uviđaj.

"Nastavlja se daljnji rad na utvrđivanju i razjašnjavanju svih okolnosti s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja više krivičnih djela, nasilničnog ponašanja, lake tjelesne povrede, sprečavanje službe osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari", istakao je Hadžiabdić.

Dodao je da do ovog momenta niko nije uhapšen. 

Podsjećamo, jake policijske snage morale su intervenisati u noći na četvrtak kako bi smirile nerede koje su izazvali migranti u kampu kod mjesta Blažuj u okolici Sarajeva.

Uništeno 26 automobila tokom sukoba u migrantskom kampu u Blažuju

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je danas da je tokom sukoba u mitrantskom kampu u Blažuju pričinjena velika materijalna šteta na vozilima kantonalne Uprave policije MUP-a jer je oštećeno 20 vozila i šest automobila koje koristi Međunarodna organizacija za migracije i agencije za bezbjednost.

On je obavijestio članove Vlade Kantona Sarajevo o sinoćnjim događajima u migrantskom centru Blažuj, gdje je došlo do narušavanja javnog reda i mira, a epilog je više uništenih automobila MUP-a, te dva povrijeđena policajca i jedan zaposleni IOM-a.

Katica je naglasio da u tom kampu ima do 3.500 migranata, što je iznad kapaciteta tog migrantskog kampa, prenijeli su federalni mediji.

federalna.ba

migranti sukob Sarajevo
migranti brodolom
0 23.04.2021 00:02
Kanton Sarajevo Sarajevo Edin Forto Admir Katica IOM migranti migrantska kriza
0 22.04.2021 19:00
BiH Kanton Sarajevo Sarajevo javni prevoz Edin Forto Adnan Šteta Manuella Naessl EBRD
0 22.04.2021 18:37