videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Kajmaković ostaje u tužiteljskoj utrci, crna lista nedovoljna za suspenziju

Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković dospjela na crnu listu SAD-a, Tužiteljstvo BiH provjerava navode i okolnosti optužbi State Departmenta. Inače, od pojave njenog imena u aplikaciji SKY, Kajmaković je pod lupom svojih kolega, zaduženih za istragu u tom predmetu. Osim što je prebačena iz jednog odjela u drugi, pitanje disciplinske odgovornosti još nije pokrenuto.

Diana Kajmaković trenutno je posljednje, ali istina, ne i jedino bitno pravosudno ime na sve dužem spisku osoba pod američkim sankcijama. U detaljnom obrazloženju odluke State Departmenta, označena je kao korumpirani državni tužitelj, povezan s kriminalnim organizacijama.

State Department: Sankcije su važan, ali ne i jedini alat

Nezvanično, više od 2.800 osoba u BiH koristilo je aplikaciju Sky. Zbog povezanosti s kriminalnim miljeom, i to kroz otkrivanje podataka iz ove aplikacije, do sada su uhapšene desetine osoba. Među njima je i 12 policijskih službenika iz različitih policijskih agencija, te državna tužit...

“Istraga, odnosno sve provjere navoda koje se tiču povezanosti bilo koga pa tako i kolegice Diane Kajmaković sa kriminalnim aktivnostima u nadležnosti su Tužiteljstva i samo će tužitelji Tužiteljstva vršiti navedene provjere i prikupljati dokaze i mi ćemo to raditi sa SAD. A dio koji se tiče statusa Diane Kajmaković i eventualne diciplinske odgovornosti su u nadležnosti disciplinskog tužioca i VSTV-a BiH”, kazao je Milanko Kajganić, v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

"Kajmaković prebačena na Odjel za ratne zločine, konačnu odluku donosi UDT"

Nakon izricanja američkih sankcija za Dijanu Kajmaković, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je za Glas Amerike izjavio da su već poduzete brojne aktivnosti kako bi se provjerili navodi iz obrazloženja odluke američke administracije.  "Interes javnosti u zadnje vri...

Dok administracija SAD-a čvrsto stoji iza ozbiljnih optužbi, a Tužiteljstvo BiH vrši provjere, Diana Kajmaković nedostupna je za komentar.

Podsjećamo, njeno ime se tokom istrage pojavilo u aplikaciji SKY, korištenoj za razgovore kriminalaca, zbog čega je početkom augusta prebačena sa pozicije šefa Odjela za korupciju u Odjel za ratne zločine. Međutim, sam premještaj ne znači nužno potez kojim se Diana Kajmaković pokušava udaljiti iz Tužiteljstva. Odluka je na Disciplinskoj komisiji, koja, za sada, ne vidi dovoljno argumenata za njenu suspenziju.

“Ured nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje”, saopćeno je iz Ureda disciplinskog tužitelja.

Prije Kajmaković, na crnoj listi SAD-a zbog umiješanosti u korupciju našao se i bivši predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, koji tvrdi da je u njegovom slučaju bila riječ o političkom progonu, ali ne sumnja da su namjere SAD i prema drugima koji se nalaze na listi, identične: “Radi se, po mom dubokom ubjeđenju, o političkoj odluci SAD-a koja vodi svoju vanjsku politiku u skladu sa svojim vanjskopolitičkim ciljevima i zbog te vanjske politike ona radi to što radi. SAD su velika sila i da oni mogu da na taj način da determinišu u postupanjima u državama u kojima iskazuju svoje interese”.

Proširivanje crne liste na još jednog pravosudnog zvaničnika može se tumačiti i kao potvrda ranije iznesenih tvrdnji u izvještajima USAID-a o nefunkcionisanju pravosudnog sistema i korupciji nositelja pravosudnih funkcija. No, nije to jedini izvještaj. Podsjetimo na OSCE-ovo, Evropske komisije kao i Pribeov izvještaj. Kritike na rad pravoduđa nedavno je na svom blogu uputio i američki ambasador u BiH koji je naveo da mnogi suci i tužitelji procesiraju jednostavnijie slučajeve što rezultira nekažnjavanjem korumpiranih ljudi na vlasti, takozvanih 'velikih riba' koje su uključene u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal.

“Mi smo prepoznali da imamo problem, ne bježimo od toga, ne zataškavamo, ne smatramo da bilo šta šta se desi u smislu informacija da je neko povezan sa kriminalom da to treba da bude sklonjeno u stranu da bi se sačuvao integritet bilo koje institucije i smatramo da kroz krivični postupak treba potvrditi da li za nekog postoji dokaz ili ne postoji”, istakao je Kajganić

Inače, Diana Kajmaković u bh. javnosti postala je prepoznatljiva po borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jedan od većih slučajeva koji je vodila je onaj u procesu protiv kriminalne skupine na čelu sa Zijadom Turkovićem. Sada pretendira na poziciju glavnog državnog tužitelja, no činjenica da se našla na crnoj listi SAD-a, njen bi izbor na mjesto prve u Tužiteljstvu BiH moglo dovesti u pitanje.

federalna.ba

Diana Kajmaković Crna lista
Crna lista izbori Opći izbori 2022
0 06.10.2022 22:07
Diana Kajmaković State Department
0 27.09.2022 17:08
Milanko Kajganić Diana Kajmaković
0 26.09.2022 19:32
Diana Kajmaković Crna lista sankcije
0 26.09.2022 17:08