"Kajmaković prebačena na Odjel za ratne zločine, konačnu odluku donosi UDT"

"Kajmaković prebačena na Odjel za ratne zločine, konačnu odluku donosi UDT"

Nakon izricanja američkih sankcija za Dijanu Kajmaković, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je za Glas Amerike izjavio da su već poduzete brojne aktivnosti kako bi se provjerili navodi iz obrazloženja odluke američke administracije. 

"Interes javnosti u zadnje vrijeme je na Tužilaštvu BiH između ostalog zbog odluke administracije SAD-a o stavljanju na crnu listu kolegice Dijane Kajmaković. Ja ponavljam da smo mi u krajem maja formirali predmet na osnovu izvještaja kantonalnog MUP-a KS u kojem se navodilo da su kriminogena lica u međusobnoj komunikaciji pominjali ime i kolegice Kajmaković. Ja sam po dobijanju izvještaja formirao tim od dva tužioca koji od tog perioda rade na provjerama navoda. Provjere su obimne jer mnoga lica koja se pominju u navedenom izvještaju nisu dostupna Tužilaštvu BiH. Činjenica da je SAD stavio Kajmaković zbog sumnje u povezanost sa koruptivnim aktivnostima organiziranog kriminala će biti uzeta u obzir i ta odluka je dostavljena i postupajućim tužiocima, kako bi provjerili navode iz obrazloženja odluke", kazao je Kajganić.

Dodao je da je početkom 2022. sam formirao poseban predmet u kome su sva lica koja su po bilo kom osnovu u posljednjih 15-ak godina stavljena na liste sankcionisanih lica između ostalg i na liste administracije SAD  vrše provjere kako bi se došlo do dokaza kako bi potvrdili umiješanost u određena krivična djela.

"Danas tokom dana komplet kopija predmeta koja se odnosi na kolegicu Kajmaković će biti dostavljena Uredu disciplinskog tužioca, kako bi UDT imao uvid u sve što je tim tužilaca radio i ono što je prikupio kako bi oni mogli postupati po svojoj dužnosti. Ono što sam ja uradio jeste da sam kolegicu Kajamaković pomjerio iz tima koji je postupao u predmetima koji su formirani po informacijama dobijenim od dešifrovanja kriptokomunikacija, kasnije sam je premjestio u Posebni odjel za ratne zločine i to je ono što Tužilaštvo BiH može da uradi. Sve druge situacije koje se tiču statusa odnosno svakog nosioca pravosudne funkcije su u isključivoj nadležnosti kancelarije disciplinskog tužioca i VSTS-a", rekao je v.d. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić.

federalna.ba

Dijana Kajmaković Milanko Kajganić
Milanko Kajganić Michael Murphy
0 14.11.2022 19:18
Dijana Kajmaković VSTV BiH
0 31.10.2022 17:02
Dijana Kajmaković VSTV VSTV BiH
0 21.10.2022 19:32
OSCE glavni tužilac Milanko Kajganić
0 20.10.2022 17:56
Milanko Kajganić Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH Federalni radio
0 20.10.2022 17:10