Jure Franko za FTV: "U Sarajevo dolazim prvom prilikom"

Jure Franko za FTV: "U Sarajevo dolazim prvom prilikom"

Kako se bliži  februar, odmah nam se bude sjećanja na nezaboravnu Sarajevsku olimpijadu 1984. godine. Junak tadašnjeg jugoslavenskog sporta bio je Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu, prvu u povijesti jugoslavenskog zimskog olimpizma.

Nekada je legendarni Franko dolazio u Sarajevo na obilježavanje godišnjice sarajevske Olimpijade. Međutim, na 37. godišnjicu neće doći zbog pandemije koronavirusa.

"Puno, puno sam poželio, ne samo Sarajevo, nego i Ljubljanu, Beč, London, Italiju... No, šta ćemo kad ne znamo hoćemo li sutra još moći u grad gdje su nama braća, roditelji...  Čudna vremena, vrlo čudna. A Sarajevo je moja prva i top destinacija, odmah kad bude moguće. Neka se život što prije vrati u neku normalu, pa da se viđamo, izgrlimo kao ljudi, poljubimo bratski i ponovo radujemo životu bez virusnih ograničenja. Puno mi nedostajete, dragi prijatelji. Izdržimo još malo, pa veselo i radostno naprijed", rekao je za Federalnu televiziju Jure Franko, koji je uvijek govorio za medalju koju je osvojio u Sarajevu, da je naša zajednička i jugoslavenska i slovenska i bosanskohercegovačka.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Jure Franko