Jure Franko: U Sarajevu sam ponovo rođen 14. februara 1984.

Jure Franko: U Sarajevu sam ponovo rođen 14. februara 1984.

“U Sarajevu sam ponovo rođen, a to moje novo rođenje je bilo 14. februara 1984. godine kada sam osvojio srebrenu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Moram po ko zna koji put ponoviti da je ta medalja naša zajednička. Mada je Jugoslavija govorila da je njihova, moja Slovenija da je naša, ona je i vaša, bosanskohercegovačka” kaže legendarni slovenski Jure Franko.

Jure Franko je rođen 28. marta 1962. godine. Utrka veleslaloma za muškarce 14.02.1984. godine ostat će upisana zlatnim slovima u svim knjigama, kada se govori o sportu bivše Jugoslavije. Jure Franko je bio četvrti nakon prve trke, dok je drugu odvezao u najboljem vremenu 2:41,41min (1:21,15/1:20,26). Sarajevo i bivša Jugoslavija su tog 14. februara 1984. godine bili u transu, a spektakl je bio na dodjeli medalja ispred KSC Skenderija.

U legendu je ušao transparent koji se tada pojavio: “Volimo Jureka više od bureka”.

U Svjetskom kupu Jure Franko osvojio je tri postolja. Osim toga, dvadeset i tri puta je bio među prvih deset skijaša, i jedanaest puta u top 15. Prestao je skijati nakon sezone 1984/85.

“Bivša Jugoslavija je imala veoma dobre skijaše. U kontinuitetu je bio najbolji Bojan Križaj, kasnije pokojni Rok Petrović. Od skijašica, bez premca je bila Mateja Svet. Međutim, Jure Franko, srebrena medalja, Sarajevo, u našoj tadašnjoj državi je ispred svega. Prvi i jedini put organiziramo Olimpijadu i osvojimo medalju”, kaže Toni Vogrinec, tadašnji direktor skijaške reprezentacije SFRJ, koji se prisjeća jednog vrlo zanimljivog detalja sa Olimpijade u Sarajevu:

“Svi smo očekivali da će Bojan Križaj osvojiti medalju. Međutim, Jure je govorio da on može biti osvajač. Malo ko mu je vjerovao. Uslijedila je opklada. Jure je osvojio srebro i mene je ošišao, i to pred kamerama.”

Dakle, proći će još mnogo februara, a dok je Sarajeva i sarajevskih zima prisjećat ćemo se i prepričavati priče o  februara 1984. godine. Upravo ta Olimpijada u Sarajevu nas je tada lansirala u prvi plan svjetskog interesovanja po lijepom. Tih osamdesetih godina prošlog stoljeća, od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana, svi su bili u službi toga da se organizira što bolja Olimpijada. I organizirana je… Najbolja do tada. I osvojili smo prvu zimsku olimpijsku medalju, koja je i danas zajednička, prema riječima osvajača Jure Franka.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Jure Franko