Jašarspahić: Privreda će preživjeti - zahvaljujući samim privrednicima

Prva tema i glavno pitanje za početak tjedna - hoće li bh. privreda preživjeti? Preopterećena je fiskalnim i parafiskalnim nametima. Problem koji se dugo rješava, a nikako da se riješi.

Bh. industrija bilježi pad izvoza. Vlast obećava povećanje minimalne plaće, radnici se nadaju, poslodavci strepe. Čini se sumorno vrijeme za bh. privredu.

No, ima i sjajnih primjera koji dokazuju da se i u ovakvim uvjetima može.

Živinice su primjer. Kako i šta treba i mora uraditi država, šta privrednici, a šta lokalne zajednice govorimo u Rezimeu.

Gosti emisije su Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, i Began Muhić, gradonačelnik Živinica.

Naravno da će bh. privreda preživjeti, ali prvenstveno zahvaljujući naporima samih privrednika, konstatovao je Jašarspahić.

„Oni su već dugi niz godina navikli da jedino kroz svoj organizovan rad i udruženja, praćenje trendova - samo svojim snagama mogu uspijevati na veoma zahtjevnim tržištima EU. To su pokazali u postpandemijskom periodu kada su mnogi od njih u globalnim lancima snabdijevanja, ne samo zadržali pozicije, nego čak dobivali nove poslove. Dalji razvoj situacije, krize u snabdijevanjima dovode do toga da je tim kompanijama sve teže i teže, i bitno im je dati maksimalnu podršku sa svih nivoa u BiH“, pojasnio je on.

Bh. privreda je zavisna o poremećajima u globalnim lancima snabdijevanja, a također velika je ovisnost o svom glavnom izvoznom tržištu – Zapadne Evrope, kaže Jašarspahić.

„Sam pad industrijske aktivnosti u tim zemljama, dovodi do smanjenja narudžbi i time se osjeti pada industrijske proizvodnje u BiH. BiH nije izolovana u tome“, rekao je on.

Dodao je:

„Ovo je neka vrsta krizne situacije, i potrebno je na svim nivoima da se budžeti okreću ka tome da se pomogne kompanijama“.

„Ne raspolažemo zvaničnim podacima, a moja slobodna procjena da u Živinicma ima preko 150 osoba koje mogu dobiti epitet milionera“, kazao je Muhić.

Upitan kako je Živinice privuklo poduzetnike iz svih krajeva, Muhić odgovara:

„Raduje nas to da prednjačimo u odnosu na druge sredine. To nas ne obeshrabruje da nastavimo u pozitivnom trendu, svjesni smo novih izazova i novih problema i koje moramo efikasno rješavati u narednom periodu. Poslodavci, privrednici i građani su svjesni da Gradska uprava i administracija postoje zbog i njih i da smo na određeni način njihov servis. Pozitivni efekti posljednjih nekoliko godina – možemo smatrati kao pozitivnu sinergiju gradske administracije, gradskog vijeća, poslodavaca i naših građana. To je rezultiralo pozitivnim trendovima. Želimo do 2026. da budemo energetski neovisni, da izvršimo dekarbonizaciju. I u saradnji u izgradnji jedne megaelektrane, mi ćemo do 2026. proizvoditi zelenu energiju“, poručio je Muhić. 

Dodaje da Grad Živinice bilježi impozantne rezultate u 2023.

„Preko milijardu i sto miliona KM ostvarenih prihoda i blizu 100 miliona ostvarene dobiti. Negdje oko 30 posto su strane investicije, a preostalih 70 su domaći poslodavci“, objašnjava Muhić.

Govoreći o tome kako privući strane investitore, Jašarspahić ističe da su 'naš najveći adut - naši ljudi'.

„To je najveći resurs. Upravo su primjer sredine kao Živinice, Tešanj, Gračanica, Gradačac i niz drugih. Postoje sredine koje su prerađivački opredijeljene. Kvalitet je u ljudima koji su se pokazali koji su u poslu odgovorni, precizni, tačni i mogu da uče. Industrijski grad je samo pojam. Mi se trebamo vratiti na industrijske zone i pojačati ih. One mogu biti još uspješnije ukoliko im se da veća sloboda prilikom donošenja određenih dozvola“, naveo je on.

federalna.ba

Rezime Mirsad Jašarspahić Began Muhić
Amir Hasičević Rezime
0 29.02.2024 18:14
Rezime Edina Bahtanović Senad Sadiković
0 28.02.2024 18:22
Edina Bahtanović Senad Sadiković Rezime
0 28.02.2024 18:18
Rezime Saša Magazinović
0 27.02.2024 18:27
Rezime Saša Magazinović
0 27.02.2024 18:18