Japanski automati nude besplatnu hranu u slučaju zemljotresa
(Izvor: Matthew Childs/Reuters)

Japanski automati nude besplatnu hranu u slučaju zemljotresa

Japan je svoje pripreme za prirodne katastrofe proširio na automate, koji će nuditi besplatnu hranu i piće u slučaju velikog zemljotresa ili tajfuna.

Dvije mašine instalirane su u gradu Ako na zapadnom dijelu obale, a koji se nalazi u regiji za koju seizmolozi kažu da je podložna snažnom zemljotresu. Stručnjaci očekuju da bi takav zemljotres mogao pogoditi centralnu i jugozapadnu obalu Pacifika u narednih nekoliko decenija.

Mašine, koje sadrže oko 300 flaša i limenki bezalkoholnih pića i 150 hitnih namirnica, uključujući dodatke ishrani, postavljene su u blizini zgrada koje su određene kao skloništa za evakuaciju. Dizajnirani su tako da „otključaju“ i daju besplatno svoj sadržaj u slučaju upozorenja na jaku kišu ili naredbe za evakuaciju nakon potresa jačine pet ili više na japanskoj skali seizmičkog intenziteta od sedam, navodi Mainichiju Shimbun.

Ostalim periodima za njihov sadržaj se mora platiti, dodaje list.

Proizvođač, Earth Corp, koji ima fabriku u gradu, kaže da su mašine prve takve vrste u Japanu, jednoj od seizmički najaktivnijih zemalja na svijetu, i gdje su posljednjih godina sve jači tajfuni izazvali poplave i klizišta.

„Željeli bismo da instaliramo ovakve mašine širom zemlje“, rekao je predstavnik kompanije za Mainichi. Jedan gradski zvaničnik je rekao: “Očekujemo da će ovakve zalihe doprinjeti sigurnosti naših stanovnika.”

Osim toga, ranije ove godine u Tokiju je postavljen automat sa radiom koji će automatski emitovati hitne poruke.

Radio će se aktivirati potresima jačine 5 ili više na japanskoj skali intenziteta i prenositi informacije o evakuaciji, kao i druge bitne vijesti sa radio stanice lokalne zajednice, prenose mediji.

Stručnjaci su nedavno podigli mogućnost da se "mega potres" dogodi duž korita Nankai, kod japanske pacifičke obale, u narednih 20 godina sa 50% na 60%, a procjena je da će se takav potres gotovo sigurno  (90%) desiti u narednih 40 godina.

federalna.ba/The Guardian

Japan automati potres