Japan ukida ograničenja za ponovni brak trudnicama

Japan ukida ograničenja za ponovni brak trudnicama

Ministri japanske vlade su u petak odobrili ukidanje zakona koji predviđa da žene koje su trudne u trenutku razvoda moraju čekati 100 dana prije nego što se ponovo udaju, izvještava CNA, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zakon, koji je na snazi više od jednog vijeka, ne odnosi se na muškarce i prvobitno je zamišljen kao način da se pomogne identifikaciji oca koji je finansijski odgovoran za novorođenu bebu.
Japan bi trebao promijeniti zakon iz 19. stoljeća kojim se odlučuje o očinstvu djeteta rođenog nakon razvoda, u pokušaju da smanji broj beba koje ostaju neprijavljene i suočavaju se s poteškoćama u pristupu zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju.

Vlada je u petak odobrila zakon prema kojem će se očinstvo dodijeliti supružniku majke u vrijeme porođaja.

Revidirani zakon, koji bi trebalo da bude predstavljen parlamentu na usvajanju na tekućoj sjednici, takođe će ukinuti zabranu trudnicama da se ponovo udaju u roku od 100 dana od razvoda, navodno uvedenu da bi se izbjegli sporovi oko očinstva.

Kritičari su vodili kampanju za povlačenje zakona iz 1896., koji je zabranjivao ponovni brak na šest mjeseci do revizije 2016., nazivajući ga zastarjelim i diskriminatornim.

Promjenom će se ukloniti i pravilo koje roditeljima daje pravo da "disciplinuju djecu u bilo kojoj neophodnoj mjeri".

federalna.ba/AA

Japan trudnice brak