Mirjana Topić- Landeka

Izmjene zakona o porezima za spas ekonomije

Udruga Poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputila je, putem ovlaštenih predlagača, u parlamentarnu proceduru inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH. Cilj je, kažu, izaći u susret radnicima. I Vlada Federacije na posljednjoj je sjednici amandmanski djelovala na već upućene zakone s istom tematikom, s tim da je primjena počela tek sa 1. 1. 2024. godine zbog izrade podzakonskih akata i pravilnika. Inicijativa Udruge poslodavaca znači i ekonomsko spašavanje 2023. godine u kojoj bi, smanjenjem doprinosa na dodatni dio plaće do 400 KM, dobili zadovoljnog radnika.   

Osim porezne reforme, koja se najavljuje godinama, zakoni su u proceduri od 2014. godine, poslodavce muči nedostatak radne snage, ali i rad u sivoj ekonomiji.

U Otvorenom studiju o tome govore direktor Udruge poslodavaca Mario Nenadić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Samir Kurtović, te generalni tajnik Asocijacije poduzetnika Hercegovine Miljenko Buhač.

„Mi smo shvatili da propisi koji su trenutno u proceduri, pa i amandmani koje je nedavno usvojila Vlada Federacije BiH, neće značajno u tijeku ove godine unaprijediti stanje, pa su poslodavci odlučili da krenu, slobodno rečeno, u spašavanje 2023. godine na način da se donese jedan temporalni propis, koji bi, u najmanju ruku, važio tijekom ove godine do donošenja sistemskih propisa iz oblasti doprinosa i poreza na dohodak. To su kratki zakoni i zastupnici ih mogu donijeti veoma brzo i predloženo je da idu u skraćenom postupku. Radi se o rješenju u kojem je, prema Zakonu o doprinosima, a  to prati i Zakon o porezu na dohodak, i predloženo je da poslodavac radniku, u odnosu na referentni period od tri mjeseca prošle godine (od rujna do studenog) isplati plaću uvećanu do 400 KM i da se na taj uvećani dio Mirovinskom uplaćuju umanjeni doprinosi od 11 posto“, kazao je Mario Nenadić, dodavši da se u kontinuitetu nastavlja punjenje Mirovinskog fonda i da Mirovinski fond neće trpjeti ni na koji način, jer bi se drugi dio plaća isplaćivao u punom iznosu.

Zahvaljujući spremnosti da se pronađu rješenja važna za radnike, Savez samostalnih sindikata BiH podupro je inicijativu Udruge poslodavaca FBiH. Predsjednik Saveza Samir Kurtović kaže da je njihov interes da se već od siječanja nađe način da se povećaju, posebice, realnom sektoru, plaće do 400 KM. Iz Sindikata očekuju i traže od Vlade FBiH da se izmijene određeni propisi kako bi realizacija krenula već u ovom mjesecu, a to je traženo na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine stala je uz inicijativu Udruge poslodavaca, a sudjeluju i u radu te udruge. Generalni tajnik Asocijacije Miljenko Buhač pozdravio je pokretanje cijeloga procesa: „Tu smo da možemo napraviti prvi iskorak koji možda  nije veliki, ali je značajan, jer ako se on ne napravi, pitanje je može li se išta napraviti. Možda je, prema nekim analizama, i kasno, ali je dobro da su počeli i političari, i iz izvršne i zakonodavne vlasti, sada pričati o tome, jer do sada nije bilo nekog eha i oni nisu znali kako tome pristupiti i možda zbog toga traju sve te procedure tako dugo. I važno je da se došlo do spoznaje da se na ovaj način mogu zadržati zaposlenici, sačuvati poslovi i radna mjesta, a time i kompanije, te  omogućiti kompanijama da se razvijaju i planiraju poslove s ljudima koji će ostati dugoročnije", kazao je Buhač.

porez na dohodak Udruženje poslodavaca Udruženje poslodavaca BiH Zakon o porezu na dohodak
Radio Federacije BiH sindikati Zakon o porezu na dohodak Arcelor Mittal Zenica Zakon o doprinosima
0 12.05.2022 16:55
Udruženje poslodavaca BiH najniža satnica
0 27.10.2021 14:01
Udruženje poslodavaca radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 05.08.2021 15:49
Udruženje poslodavaca industrijski sindikati zajednička platforma
0 09.06.2021 12:14