Istaknuti afganistanski novinar ubijen u Kandaharu

Istaknuti afganistanski novinar ubijen u Kandaharu

U afganistanskoj provinciji Kandahar ubijen je novinar, potvrdili su zvaničnici.

Vodio je vijesti na "Tolo News", a ubili su ga u četvrtak nepoznati atentatori u nemirnoj provinciji Kandahar.

Nemat Rawan ubijen je iz neposredne blizine dok se vozio gradom, rekao je glasnogovornik policije Jamal Naser.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio samo nekoliko dana nakon što je novinarska zajednica u zemlji povodom Svjetskog dana slobode medija izrazila zabrinutost zbog sve češćih napada.

"Novinari su u strahu u cijelom južnom dijelu Afganistana. Siguran sam da nakon takvih incidenata novinari neće moći izaći iz svojih domova i ureda da rade na terenu i bit će u strahu za svoj život", rekao je Abdul Sami, prijatelj ubijenog novinara i aktivista za slobodu medija u Kandaharu.

Nemat je bio istaknuti voditelj vijesti, a nedavno se pridružio afganistanskom Ministarstvu finansija kao šef odjela za odnose sa javnošću.

Njegov stric Dawa Khan za ubistvo je optužio talibane.

Međutim, talibani odbijaju umiješanost u ubistvo.

Afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani osudio je ubistvo, rekavši da teroristi takvim zločinima ne mogu utišati glas ljudi.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u Dohi.

U posljednjih šest mjeseci najmanje 20 novinara i medijskih radnika bili su mete napada, a osam, uključujući četiri žene, ubijeno je. Oko 30 novinara u posljednje vrijeme je primilo prijetnje smrću.

federalna.ba/AA

Afganistan
žrtve policija bomba bombaški napad Kabul Afganistan
0 19.06.2021 18:51
Afganistan talibani
0 14.06.2021 17:57
Afganistan prostitucija
0 14.06.2021 09:41
Afganistan bombaški napad
0 12.06.2021 15:30
Afganistan talibani demineri
0 09.06.2021 07:38
Afganistan bombaški napad
0 30.05.2021 18:38