Inženjer elektrotehnike iz Tuzle uz pomoć kolega razvio UV LED lampu za dezinfekciju 

Inženjer elektrotehnike iz Tuzle uz pomoć kolega razvio UV LED lampu za dezinfekciju 

Iako ostavlja posljedice na sve segmente života, pandemija koronavirusa je podstaknula mnoge da daju svoj maksimum u onome čime se bave, a sve kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv ove zarazne bolesti. 

Kako bi sigurnost onih koji su u čestom kontaktu sa velikim brojem ljudi bila na prvom mjestu, Nusmir Mekić, inženjer elektrotehnike iz Tuzle je, zajedno sa kolegama iz kompanije Nexen razvio UV LED lampu za potrebe dezinfekcije i sterilizacije opreme i prostora. 

Kako je izgledao proces od ideje do realizacije, ispričao je za naš portal.

"Početkom pandemije istraživali smo na koje se sve načine tehnološki razvijene zemlje bore protiv pandemije i kako rade na suzbijanju širenja novog virusa. U tom istraživanju smo vidjeli robote opremljene UV svjetiljkama koji vrše dezinfekciju prostorija gdje su bili zaraženi. S obzirom na to da se bavimo LED tehnologijom, radili smo na izradi tehničkog rješenja koje je jednako funkcionalno, ali sa poboljšanjim performansama koje donosi LED tehnologija. Istraživanje je zatim išlo u smjeru provjere karakteristika UV zračenja, njegovog utjecaja na žive organizme kroz niz medicinskih, bioloških i ostalih stručnih radova. Nakon toga radili smo na ostvarivanju saradnje sa proizvođačima LED dioda, te pronalasku najboljeg dizajna sa aspekta funkcionalnosti i upotrebe", kazao je Mekić.

Kako Mekić dalje objašnjava, UV LED lampe isijavaju ultra ljubičasto (UV) zračenje koje se dugo vremena koristi u dezinfekciji opreme te dezinfekciji vode. 

Princip rada je takav da ovo zračenje vrši razgradnju DNK strukture, te u principu na taj način razgrađuje žive ćelije svih organizama.

"Na taj način uspješno uništava sve mikroorganizme, što uključuje viruse i bakterije, te druge vrste patogena. Iz istog razloga su ove lampe opasne za ljude, mogu izazvati oštećenje kože u slučaju duže izloženosti ovom zračenju dok i kraća izloženost može oštetiti rožnjaču oka. Zbog toga se mora strogo voditi računa prije svega o sigurnosti pri rukovanju sa ovim lampama i pratiti detaljno uputsva koja dolaze uz lampu", dodao je. 

Ideja je nastala još krajem marta, a formiranu svjetiljku su dali i na testiranje u nezavisnu, međunarodno priznatu laboratoriju, koja je izvršila mjerenja i pokazala osnovne karakteristike svjetiljke kao što su talasna dužina zračenja, nivo energije zračenja i slično.

"Time smo se osigurali da je kreirano rješenje namjenjeno svojoj svrsi te da ima odgovarajuće parametre zračenja koji će osigurati dezinfekciju", ističe Mekić.

Ovakve svjetiljke bi bile izuzetno korisne u zdravstvenim ustanovama na kojima je trenutno najveći teret pandemije koronavirusa. Međutim, kako kaže Mekić, trebat će još vremena za to.

"Svakako da očekujemo saradnju sa zdravstvenim ustanovama. Međutim, procedure u javnim ustanovama su prilično komplikovane, tako da vjerujemo da će trebati vremena da pokrenemo saradnju sa njima. Naša prvobitna ideja je da ove svjetiljke budu predviđene za korištene u svim vrstama prostorija koje se svakodnevno koriste za boravak ljudi. Cijena je prilagođena tako da je svi mogu nabaviti i koristiti u stambenim prostorijama, ali i zajedničkim prostorijama unutar zgrada i drugih objekata, poslovnih kancelarija, hala i svih drugih vrsta prostorija", objašnjava. 

Za kraj našeg razgovora, Mekić je kazao da ima još prostora za dodatni razvoj ovog proizvoda ali i proizvoda slične vrste, te da će njegove kolege i on nastaviti davati svoj maksimum kako bi se opasnost od zaraze svela na miminum i kako bismo  se svi zajedno izborili protiv pandemije.

federalna.ba/Azra Delmanović

Nusmir Mekić