videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Pred Skupštinom ZDK-a izmjene Zakona o Univerzitetu u Zenici

Vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu posljednjih dana okrenute su zakonskim izmjenama, ovaj put u korist šire društvene zajednice i građana. 

Izmjene Zakona u Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici koje će se naći pred skupštinskim zastupnicima otvaraju nove mogućnosti za jačanje naučnoistraživačkog rada i razvoj nauke, što je od velikog značaja za akademsku zajednicu ali i studente ovog univerziteta.

Zakonskim izmjenama koje su upućene u parlamentarnu proceduru otvara se prostor za pridruživanje drugih organizacijskih jedinica Zeničkom univerzitetu. 

“Mi smo s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane razgovrali o temi da se pridruži Univerzitetu i Institut bi mogao biti odlična naučno-nastavna baza ukoliko budemo išli ka studijskom programu iz oblasti poljoprivrede”, naveo je Spahija Kozlić, ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK-a.

Zeničko-dobojski kanton posljednjih godina okrenut je jačanju privrednih kapaciteta u proizvodnji i preradi hrane, stoga postoji razlog više za pokretanje studijskog programa prehrambenih tehnologija.

“Bila bi to značajna podrška tim proizvođačima, a jedan od najvažnijih aspekata prehrambene tehnologije je sigurnost hrane”, pojašnjava dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Otvara to i mogućnost da Institut, osim vrhunski opremljenih laboratorija, u funkciju naučnoistraživačkog rada kroz multidisciplinarni pristup struke stavi i stručnjake iz Zavoda za javno zdravstvo, veterinarskog i zavoda za zaštitu bilja.

“Pogotovo  što oni ostvaraju velike prihode na tržištu, postali su brend u BiH i nema nikakvog razloga da jedan Institut ne traži svoju razvojnu šansu u okviru Zeničkog univerziteta”, navodi prof. dr. Jusuf Duraković, rektor UNZE.

“U neko dogledno vrijeme da se u okviru Zeničkog univerziteta razvije naučni kapacitet, nešto poput Instituta Vinča u Beogradu i Ruđer Bošković u Zagrebu”, dodaje Huseinagić.

Islamski pedagoški fakultet izjednačen je s drugim organizacijskim jedinicama po akademskim pitanjima, što je, također,  od velikog značaja za daljnji razvoj nauke na ovom univerzitetu.

federalna.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK UNZE
debljina radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program INZ Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 27.05.2021 15:33
Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK
0 29.04.2021 18:41