Inicijativa za kreiranje rodno osjetljivog budžeta

Na Međunarodni dan žena na selu, koji se obilježava 15. oktobra, pokrenuta je inicijativa za primjenu rodnog budžetiranja prilikom izrade budžeta za narednu godinu. Žene djeluju kroz različita udruženja, a često su pokretači promjena u svojoj zajednici iz svih oblasti. S posebnim akcentom na ekonomsko osnaživanje žena, čija je uloga vrlo značajna, cilj je ublažiti vrlo izražen društveni jaz između muškarca i žene.

„Medica Zenica u saradnji s Inicijativom Zahatijevamo uputit će inicijativu da se u budžetima prepozna potrebna podrške ženama u ruralnim sredinama kako bi zaista nastavile s radom. One su dostigle određene rezultate, ali je nepohodna finansijska podrška da nastave dalje“, izjavila je direktorica Medice Zenica Sabiha Husić.

„Svaka podrška mnogo znači. Ako neko prepozna kvalitet nas žena u ruralnom području, naš doprinos u svojoj mjesnoj zajednici pa samim tim i općini, to je vjetar u leđa gdje dobivamo još neke nove ideje, neku novu snagu gdje mi možemo djelovati“, istakla je Mubera Keserović iz Udruženja žena Krivaja Iskra Zavidovići.

federalna.ba

rodno osjetljiv Međunarodni dan žena na selu