videoprilog Đenite Huseinbegović i Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Ima li povjerenja među liderima stranaka za realizaciju plana?

Čini se da su lideri Koalicije za Mostar i Bh. bloka usaglasili prijedlog o rotiranju gradonačelnika. Jedno je jasno - po Statutu to ne mogu uraditi. Pitanje je kako do međusobnog povjerenja za realizaciju takvog plana.

Sjednica Gradskog vijeća Mostara nastavlja se u ponedjeljak u 16 sati

Prekinuta je sjednica Gradskog vijeća Mostar. Nastavak je u ponedjeljak u 16 sati. Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika, u kome su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas se trebao obavit...

Bh. blok nacionalnim strankama ponudio je rješenje. Ponudili su princip rotacije na mjestu gradonačelnika Mostara. To praktično znači da bi i SDA i Bh. blok i HDZ na svakih 16 mjeseci imali svog čovjeka na ovoj poziciji. Prijedlog je u SDA naišao na odobravanje, a iz HDZ-u u startu odbijen.

HDZ: Nije bilo prijedloga o rotaciji gradonačelnika Mostara

Oštre poruke odaslane su iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Grada Mostara nakon prekida drugog nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, i uglavnom su bile usmjerene ka BH bloku, odnosno ka Irmi Baralija. Predsjedavajući Vijeća Ivan Zelenika rekao je da je današn...

Slijedi druga runda ponude.

“Ako bi bila samo dva subjekta - samo Koalicija za Mostar i Bh. blok - vjerovatno bi se onda išlo na pola mandata: 2 godine gradonačelnik iz Koalicije za Mostar, 2 godine iz Bh. bloka”, objašnjava predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ključno u ovoj ponudi je to da li će SDA prihvatiti da iz ove priče o Mostaru izbaci HDZ. Sada je jasno, dileme nema - SDA će i bez HDZ-a sa Bh. blokom.

SDA pristaje na prijedlog Bh. bloka o rotaciji gradonačelnika Mostara i bez HDZ-a

“Ja se nadam da bi HDZ mogao odustati od ovakvog tvrdog stava u sljedećih godinu-dvije dana, tako da prezumu taj zadnji, treći turnus, u sljedećih 48 mjeseci”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Drugi nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara prekinut je na samo...

“SDA će pristati na prijedlog o rotaciji gradonačelnika, bila to rotacija dvojice ili trojice, i ja se nadam da bi HDZ mogao odustati od ovako tvrdog stava u sljedeće godinu-dvije, tako da preuzmu taj zadnji, treći turnus u slijedećih 48 mjeseci. Mislim da je to dobar komrpomis i uvod u buduće kompromise u tom trijanglu HDZ, SDA i te građanske stranke u Mostaru”, navodi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Da se ovakavim dogovorom ne bi moglo manipulisati, u sporazumu kojim se treba formalizovati ova saradnja biće jasno precizirana rotacija sa trajanjem pojedinačnog mandata kao i načinom njegovog završetka, jer važeći Statutu ne prepoznaje model rotacije.

“U sporazumu bi se preciziralo da gradonačelnik treba podnijeti ostavku jer ne može se drugačije to regulisati - moralo bi se mijenjati odredbe Statuta, a to iziskuje dvotrećinski većinu u Vijeću. I, svakako, na neki način možda i kovertirati ostavku onoga ko se bira za gradonačelnika. Mada smatram - ako potpišemo sporazum, ako je to jasno definisano, ako to javnost zna - da će, ipak, biti teško izigrati sporazum”, dodaje Nikšić.

I SDA i Bh. Blok jednoglasni su da ovim sporazumom nisu zatvorena vrata HDZ-u, otvorena im je mogućnost da se predomisle i da se ukrcaju u, izgleda, jedino moguće rješenje jer, u suprotnom, naredne u 4 godine na poziciji gradonačelnika zarotirati se neće jedino HDZ-ovac. No, sve ovo, ipak, ne znači da je čvor u Mostaru raspleten i da će sve ići tako glatko ali, svi su svjesni da građani očekuju da dobiju funkcionalnu vlast koja će se početi baviti gorućim problemima običnog čovjeka koji su u Mostaru na čekanju već 12 godina.

federalna.ba

Gradsko vijeće Mostar Mostar gradonačelnik