videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

I Čović i Nikšić i Dodik izrazili zadovoljstvo kako sve funkcioniše

U Mostaru je održan sastanak predsjednika HDZ-a, SDP-a i SNSD-a – Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika. Kako je rečeno, u pitanju je jedan od planiranih sastanaka, kako je dogovoreno kada je ovo partnerstvo i uspostavljeno. 

Stvoriti efikasniji ambijent funkcionisanja zakonodavne i izvršne vlasti na nivou države, ali  i entiteta - želja je ove trojke. Za sada ide, kaže Čović, pristojno i dobro. Ipak, potrebno je dinamizirati rad, posebice kada je riječ o 31 mjeri koje su, nakon razgovora s Oliverom Varhelyem, usaglasili za ovu godinu. Zapinje malo, smatra Čović, parlamentarni rad. Stranke su delegirale osobe koje će raditi na pripremama izmjena Izbornoga zakonodavstva – to su Nerin Dizdar, Darijana Filipović i Sredoje Nović.

Kako je naveo Čović, moguće je da će prvo u Izbornom zakonu da dotaknu nešto i oko CIK-a BiH, onih mehanizama za osiguranje kvaliteta u provođenju izbora, ali da su tu sve druge teme koje kroz Izborni zakon trebaju riješiti jer je obaveza 6 mjeseci nakon uspostave vlasti to završiti.

Nikšić je istakao kako postoje i stvari oko kojih se teže dogovaraju, ali i one kod kojih to puno lakše naprave. Napomenuo je kako je u Mostaru danas održana sjednica Vlade FBiH: „4. redovna, bila je i jedna hitna – i to pokazuje novu atmosferu. Sve dosad što je bilo na sjednicama – usvojeno je jednoglasno. Više volimo potrošiti nekoliko dana na usaglašavanje i dogovaranje, kao i na državnom nivou, nego da dođemo u fazu da jedni druge preglasavamo, dogovaramo se mimo naših programa“.

Sudeći prema izjavama, čini se da je saradnja triju stranaka relaksirana. Sve bi strateške projekte radili zajedno. Ostane li tako, prema Evropskoj uniji moglo bi se ići s paketom mjera. Čak je zadovoljan i Milorad Dodik: „Ovo je potpuno drugačije od onog što smo imali u prošlom vremenu, kad je bila SDA i kada nikada nismo imali koordinaciju, nego smo imali svaki dan očekivanja kada ćemo dobiti neki udarac, a onda se uzvraćalo i ne taj način funkcionisalo“.

Različitih viđenja između federalnih partnera ima. Riječ je o budućem muzeju HVO-a koji bi trebao biti smješten u krugu kompleksa gdje je nekada bio logor Heliodrom.

„Smatram da se povređuju osjećaji ljudi koji su bili zatvoreni, koji su proživjeli tu golgotu i smatram da bi se to trebalo izmjestiti. Naravno da to ne zavisi samo od mene. Spremni smo voditi neku pravnu bitku oko toga, ali nismo spremni da ponovo pokrećemo nekakve sukobe“, istakao je Nikšić

Čović napominje kako je njihov stav da se treba dogovoriti da se zaštite prava i osjećaji svakog stradalnika i onoga ko je osjetio patnju rata: „Slažem se da trebamo napraviti i naći rješenja zakonska koja će brinuti o svakom onom ko je osjetio patnju rata, bez obzira na to ko je bio onaj ko je bio pritvoren ili koji je stradao i ko je bio onaj ko je bio progonitelj i zločinac ako hoćete. I oko toga nema dvojbe, ali jedinstveno mjerilo“.

Razgovori ove trojke će, nakana je, biti održavani mjesečno. 8. juna bit će održana zajednička sjednica Vlade FBiH i Vlade RS-a, gdje će se naći teme važne, kazano je, za oba entiteta.

federalna.ba

Mostar
Gradsko vijeće Mostar Mostar Gradsko vijeće GV Mostar
0 27.09.2023 17:38
SKB Mostar Loop X Mostar kralježnica kičma
0 27.09.2023 12:56
Tamburaški orkestar Mostar Mostar
0 26.09.2023 20:36
FLUM Mostar Međunarodni festival lutkarske umjetnosti lutkari
0 25.09.2023 19:50