Huskić: Schmidt je u velikoj mjeri odredio kurs ove političke kampanje

Problem pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je što je u pitanju netransparentan proces od strane ključnih aktera, a to je u ovom slučaju visoki predstavnik. Ista greška napravljena je i u pregovorima u Neumu, gdje su ključni akteri bili EU i SAD – nikada nismo dobili informaciju šta je bilo na stolu, oko čega se pregovarao, ko je bio za, ko protiv, naveo je profesor međunarodnih odnosa Adnan Huskić, gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije.

“Zašto je to bitno u ovom procesu – između ostalog i zato što se narativ oko čitave priče kontroliše od strane političkih aktera koji učestvuju u tim pregovorima. I to potpuno nekontrolisano. Imate situaciju u kojoj je nakon neumskih pregovora Čović pričao ono što je htio, drugi akteri su pričali ono što su htjeli, a prave informacije o tome šta je bilo na stolu, ko je kome popuštao i šta je, na kraju krajeva, bilo to do čega se moglo doći – tu informaciju mi nismo nikda dobili. Sada se pravi identična greška”, rekao je Huskić.

Izostanak komunikacije od strane OHR-a ga, kaže, frapira i nije mu jasna logika koja iza toga stoji.

“Zašto se građanima integralno ne predstavi o čemu se zaista razgovara, pa da onda možemo razgovarati o tome, da se onda može uključiti i stručna javnost, da možemo čuti različita mišljenja o tom pitanju. Ovaj poluinkluzivni proces, u kojem se pozivaju politički subjekti da debatuju o nečemu oko čega se toliko vremena nisu mogli dogovoriti, a da se ne informiše javnost - i sve to usred kampanje”, istakao je Huskić.

Na taj način je, naglašava Huskić, visoki predstavnik Christian Schmidt u velikoj mjeri odredio kurs ove političke kampanje, bez obzira na to šta će na koncu biti njegova odluka i hoće li je uopće biti.

“To nije mala stvar. Nažalost - i to je ono što je tragedija ovog momenta koji je odabran da se krene u ovu čitavu priču – mi više ne pričamo ni o čemu što građane zaista muči, ali pričamo o Izbornom zakonu. To pitanje nećete naći kada pitate građane šta su njihovi najveći problemi”, naglasio je Huskić.

Podcrtava kako tajming i ovakav načina djelovanja visokog predstavnika jednoj garnituri političkih stranaka definitivno odgovara, bez obzira na to šta će biti ishod cijele priče oko izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH.

“Čitav ovaj proces je potpuna lakrdija jer ovo nije bio način da se ova stvar radi. Sada imamo kroz ovo prolongiranje i kontinuiranu tenziju. Upropaštena nam je ova šansa na izborima da zaista držimo fokus na pitanjima koja su nam bitna”, zaključio je Huskić.

federalna.ba

Adnan Huskić
Dnevnik 3 Adnan Huskić Stefan Blagić
0 01.08.2023 23:00
Adnan Huskić Jahja Muhasilović
0 03.04.2023 21:48
Adnan Huskić Jahja Muhasilović Davor Genero Dušan Janjić Plenum
0 03.04.2023 21:45
Christian Schmidt Adnan Huskić Slavo Kukić
0 31.01.2023 20:02