Huskić: Rješavanje pitanja Beograda i Prištine bi omogućilo i BiH da se pokrene

Govoreći za Svijet o njemačko-francuskom prijedlogu za Kosovo, politički analitičar Adnan Huskić istakao je kako je fokus zapadne međunarodne zajednice stavljen na rješavanje problema ili dostizanje jednog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine: "Taj dokument, po svemu sudeći, ide tim tragom".

"Mislim da se potvrđuje intencija da se kroz taj vid rješavanja najkrupnijih otvorenih bilateralnih pitanja u regiji pokušava stvoriti dinamika koja bi onda omogućila i državama poput BiH da se pokrenu naprijed", navodi Huskić i dodaje kako već duže vrijeme imamo jednu orijentaciju međunarodnih aktera u BiH koja ne pokazuje pretjeranu energiju da bi se nešto u BiH pokrenulo sa mrtve tačke: "S te strane ih moramo i razumjeti jer duboka je frustracija svim onim što se u BiH pokušalo, a nikako da se pomakne sa mrtve tačke, tako da je taj fokus na regiji i onda kroz to gledamo upravo i ovaj sporazum koji nisu potpisali, ali na koji su pristali predstavnici Srbije i Kosova. To bi mogao biti korak naprijed. Naravno postavlja se pitanje toga kako će ići implementacija ovog sporazuma, ali sudeći po reakcijama koje smo mogli pratiti - i u Srbiji i na Kosovu - čini se da je određen iskorak napravljen, tačnije da je Aleksandar Vučić prešao neku crvenu liniju kada se pristalo na ovaj sporazum. Sa druge strane evidentno je da je izvršen ogroman pritisak i na Albina Kurtija. I jedan i drugi su prije pristajanja na ovaj sporazum govorili da imaju brojne zamjerke. Međutim, na koncu su se vratili iz Brisela nakon što je jasno rečeno da su oni prihvatili sporazum takav jeste".

"Sumnjam da je načinjen ovoliki napor međunarodnih aktera samo da bi se kupilo vrijeme bilo kome ili da bi se, na neki način, odložilo rješavanje ovih bitnih pitanja. To na neki način prkosi logici tako da će biti interesantno posmatrati kako će se stvari odvijati narednih mjeseci", zaključio je Huskić.

federalna.ba

Adnan Huskić
pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora Adnan Huskić Adi Ćerimagić
0 20.03.2024 20:12
Adnan Huskić Safet Mušić Zoran Vuletić Zoran Pusić Plenum
0 26.02.2024 22:58
Plenum Adnan Huskić Dragan Markovina Zlatko Vujović Dušan Janjić
0 06.11.2023 22:33
Dnevnik 3 Adnan Huskić Stefan Blagić
0 01.08.2023 23:00