Human Rights Watch optužuje Peking za zatvaranje i uništavanje džamija
(Izvor: Fena/Twitter)

Human Rights Watch optužuje Peking za zatvaranje i uništavanje džamija

Kina zatvara, uništava i koristi u druge namjene džamije, navodi organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju.

Represije su dio "sistemskih napora" da se suzbije prakticiranje islama u Kini, navodi HRW.

U Kini, koja je službeno ateistička, ali kaže da dopušta vjersku slobodu, ima oko 20 miliona muslimana.

Promatrači, međutim, kažu da je posljednjih godina došlo do pojačanog suzbijanja ove religije pri čemu Peking traži veću kontrolu.

- Zatvaranje, uništavanje i prenamjena džamija od strane kineske vlade dio je sistemskih napora da se suzbije prakticiranje islama u Kini - rekla je Maya Wang, vršiteljica dužnosti direktora Human Rights Watcha u Kini, javlja BBC.

Izvještaj prikazuje sve veći broj dokaza o sistemskom kršenju ljudskih prava ujgurskih muslimana u kineskoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang. Peking je negirao optužbe za zlostavljanje.

Većina kineskih muslimana živi na sjeverozapadu zemlje, što uključuje Xinjiang, Qinghai, Gansu i Ningxia.

U većinski muslimanskom selu Liaoqiao u autonomnoj regiji Ningxia, na tri od šest džamija su skinute kupole i minareti, navodi HRW.

Ostalima su uništene glavne molitvene prostorije, navodi se u izvještaju.

Satelitski snimak do kojeg je došao HRW pokazao je kako je okrugla kupola na džamiji u selu Liaoqiao zamijenjena pagodom u kineskom stilu u periodu između oktobra 2018. i januara 2020.

Otprilike 1300 džamija u Ningxii zatvoreno je ili preuređeno od 2020., rekla je za BBC Hannah Theaker, stručnjakinja za kineske muslimane. Taj broj predstavlja trećinu ukupnog broja džamija u regiji.

U Kini postoje dvije velike muslimanske etničke skupine. Hui potiču od muslimana koji su u Kinu stigli u 8. stoljeću za vrijeme dinastije Tang. Druga skupina su Ujguri, koji uglavnom žive u Xinjiangu. Otprilike dvije trećine džamija u Xinjiangu oštećene su ili uništene od 2017., prema izvještaju Australskog instituta za stratešku politiku.

federalna.ba/Fena

Kina džamije HRW