Hrvatska uvela nove mjere zbog širenja omikron varijante koronavirusa
(Izvor: AA/Arhiva)

Hrvatska uvela nove mjere zbog širenja omikron varijante koronavirusa

S obzirom da je nedavno na području Južnoafričke Republike detektirana nova varijanta koronavirusa, zemlje Evropske unije održale su izvanredni okrugli stol na visokoj razini o integriranom političkom odgovoru na krizu, kako bi koordinirale odgovor Evropske unije na pojavu nove varijante bolesti COVID-19 nazvane omikron.

Danas je održana sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović istakao je kako je, od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite donio sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Za pet odluka koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i javni prevoz produženo je trajanje epidemioloških mjera do 15. decembra.

"Budući da novi soj ima potencijal biti puno zarazniji, niz država je donijelo nove strože mjere koje se tiču putovanja. Tako je i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, s ciljem zaštite javnozdravstvenog interesa i sprečavanja širenja novog virusa u Hrvatskoj, 26. novembra donio odluku kojom se ograničava ulazak za osobe koje dolaze ili su boravile zadnjih 14 dana u Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Kraljevini Esvatini, Lesotu, Namibiji, Zimbabveu i Hong Kongu, dok se odlukom od 30. novembra ograničenje ulaska osoba u Hrvatsku odnosi i na Republiku Mozambik, naglasio je Božinović.

Kako je kazao, odlukama je ujedno propisano da se za državljane Republike Hrvatske koji dolaze iz tih zemalja uvodi obvezan karantin u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku i obavezno testiranje na virus zadnji dan od karantina.

Sigurnosna mjera primjenjuje se do 15. decembra.

federalna.ba/AA

Hrvatska nove mjere koronavirus
Arapska liga koronavirus Covid19 pandemija virus
0 22.01.2022 18:25
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Italija
0 22.01.2022 17:38
Hrvatska koronavirus
0 22.01.2022 16:04
Kanton Sarajevo koronavirus
0 22.01.2022 10:42
Rio de Janeiro Sao Paolo karneval Brazil koronavirus
0 22.01.2022 10:21