videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Hitna sjednica odgođena - kriza u koaliciji i zastoj u Parlamentu BiH

Hitno odgođena hitna sjednica Zastupničkog doma Državnog parlamenta. Jer, sve zbog čega se žurilo, očito, može čekati. Umjesto rasprave, ucjene s najmanje dvije strane. Dnevni red sa samo četiri sporazuma potpuno je podijelio Kolegij i partnere u vladajućoj koaliciji. Kriza je kulminirala.

Sjednica hitna, dnevni red skroman. Kolegij bez konsenzusa. Pa, kraj. Otkazano i prije nego što je počelo. Iako je planirana samo ratifikacija četiri sporazuma, dva iz Berlinskog procesa i dva o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, Kolegij nije postigao dogovor. Pa sve što je bilo hitno - ostavljeno je za sljedeću sjednicu.

“Na kraju se iskristaliziralo da ne postoji spremnosti da se usvoje današnje tačke, a neusvajanje jednih tački povlači to da onda ni drugi neće usvojiti druge tačke, tako da bi nam bilo uzalud zasjedanje. A ne želimo slati neku negativnu poruku”, izjavio je Marinko Čavara, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH (HDZBiH).

Poznatom matricom uslovljavanja, SNSD izričito tražio objedinjavanje dnevnog reda u jednu tačku. Time bi osigurali saglasnost većine za Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine, RS-a i Evropske investicione banke. Tačnije, put do novca za izgradnju i opremanje Medicinskog kampusa Univerziteta u Banjaluci. A Trojka, ipak, suprotno. Samo pojedinačno razmatranje svih sporazuma bio je način da sjednica bude održana. SNSD-ovo obaranje svih zakona na prethodnim sjednicama u Parlamentu BiH Trojka je ovdje naplatila.

“Način ponašanja u koaliciji u kome se propuštanje evropskih zakona tretira kao usluga Trojki, a od nas se traži da glasamo za ovakve prijedloge kao što je ovaj - to više neće ići. Ovo je jedan poziv, upozorenje vladajućoj koaliciji da ovako kako smo do sad radili više neće ići”, poručio je Predrag Kojović, zastupnik NS-a u Zastupničkom domu BiH.

“Za mene je nezrelo i politički nedoraslo ovakvo ponašanje. Kolege iz Trojke moraju malo više između sebe da razgovaraju jer je po onoj staroj narodnoj ‘puno babica - kilava dječica’. Bojim se da nigdje nećemo stići”, kazala je Sanja Vulić, predsjednica Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu BiH.

Kriza u koaliciji i zastoj u Parlamentu - opoziciji je razlog više da žestoko kritikuje. Rad većine ocjenjuju nulom, a koaliciji predviđaju raspad. I to vrlo brzo.

“Očit je put u blokadu. Kako nisu postigli saglasnost, tako su nas sve poslali kući i rekli da naredne tri sedmice ne radimo ništa”, istakao je Milan Dunović, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu BiH.

“Nakon one energije koju su samo riječima predstavljali, došli su u situaciju da ne mogu ni najosnovnije stvari dogovoriti”, ocijenio je Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

“Raspad sistema. Jedino što funkcioniše u toj aktuelnoj političkoj većini je imenovanje direktora, trošenje privilegija”, komentar je Branislava Borenovića, zastupnika PDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Sporazumi koji su čekali saglasnost Zastupničkog doma ranije su zeleno svjetlo dobili u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a zatim i u Vijeću ministara. A hitnim ih čini zahtjev evropskih institucija, koji Bosna i Hercegovina ponovo nije uvažila. Otkazana sjednica potvrđuje da politika ucjena nije ni blizu kraja. Nakon stopiranih zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine zbog SNSD-a, izvjesno je da je i za mnogo lakše teme konsenzus teško dostižan.

federalna.ba

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Trojka SNSD koalicija
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.05.2024 20:37
Lokalni izbori SNSD Christian Schmidt
0 20.05.2024 16:40
SNSD Izborni zakon RS Izborni zakon BiH Christian Schmidt
0 16.05.2024 20:27
Elmedin Konaković sastanak koalicija
0 13.05.2024 23:30
Dragan Čović sastanak koalicija
0 13.05.2024 22:32