Historijski muzej BiH gostovao u Beogradu sa izložbom “Pazi snajper!”
(Izvor: Historijski muzej BiH)

Historijski muzej BiH gostovao u Beogradu sa izložbom “Pazi snajper!”

Izložba Historijskog muzeja BiH “Pazi snajper” otvorena je juče, 13. decembra, u u Endžio HAB-u u Beogradu. Izložba je nastala kao rezultat istraživanja Paula Lowa, fotografa, koji je za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan doprinos dokumentiranju rata i Historijskog muzeja BiH koji već deceniju muzeološki proučava opsadu, saopćeno je iz Historijskog muzeja.

Ova izložba je drugo gostovanje Historijskog muzeja BiH u Beogradu. U 2018. godini je predstavljena stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo”.

Izložba historiografski i geografski dekonstruiše “Aleju snajpera” kroz široku lepezu muzeološkog diskursa:Kroz 3D model (Projekt V Arhitektura), izvještaje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, izjave očevidaca.

Fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul Lowe, Enric Marti i Gervasio Sanchez kroz objektiv bilježe scene “Aleje snajpera” koje su predstavljene na izložbi.

Izložbu čini i multimedijalna instalacija Paula Lowea, te umjetnički radovi domaćih i međunarodnih umjetnika (Adela Jušić, Vladimir Miladinović i Paul Coldwell).

U saopćenju se navodi da će u Beogradu biti premijerno predstavljen rad “SNAJPER” Vladimira Miladinovića, zasnovan na balističkom izvještaju o snajperskim dejstvima tokom opsade Sarajeva i civilnim žrtvama stradalim od snajperskih napada.

U “Aleji snajpera” je 18. novembra 1994. godine ubijen sedmogodišnji dječak Nermin Divović. Priča o Nerminu predstavlja izuzetno važan segment muzejske kolekcije, ali i postavke “Pazi snajper!”, te pokazuje kako Historijski muzej BiH učestvuje u procesima suočavanja sa prošlošću.

Istraživanje i produkciju izložbe je podržana kroz grant Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Predstavljanje izložbe u Beogradu omogućio je forumZFD u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava i Galerijom Endžio Hab. Izložbu je podržao University of the Arts London, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Historijski muzej BiH Pazi snajper Beograd
policija Beograd Sarajevo hapšenje ubistvo
0 14.03.2023 21:41
Miroslav Lajčak Beograd Priština
0 06.02.2023 11:04
Husein Mujanović Beograd sud
0 30.01.2023 19:41
Ratko Mladić Wagner mural Beograd Srbija Rusija
0 22.01.2023 19:45