Helez: BiH mora imati potpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje
(Izvor: Fena/MOBiH)

Helez: BiH mora imati potpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez u okviru službene posjete Republici Bugarskoj održao je sastanak i s čelnicima kompanije THALES, koja se bavi proizvodnjom i prodajom radara za kontrolu neba.

Ministar Helez je zahvalio čelnicima ove kompanije na srdačnom dočeku, a tokom sastanka je naglasio da Bosna i Hercegovina mora imati putpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje.

- Već ranije je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pokrenulo inicijalne korake sa ovom kompanijom za kupovinu radara. Tokom posjete imali smo priliku da se upoznamo sa karakteristikama radara koje proizvode. Radar GM400, dugog dometa, i radar GM 200, srednjeg dometa, zadovoljavaju potrebe naše države za kontrolu neba - kazao je Helez.

Ministar Helez je naglasio da su za kupovinu jednog takvog rada potrebna značajna finansijska sredstva, ali ne sumnja da će uskoro BiH imati potpunu kontrolu neba zahvaljujući pomoći prijatelja i partnera Europske unije, prvenstveno kroz EU fond - European Peace Facility, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

federalna.ba/Fena

Zukan Helez
Zukan Helez Aleksandar Goganović Prijedor defile
0 07.07.2024 19:35
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Češka Republika Jana Černochova Zukan Helez Tomislavgrad
0 21.06.2024 16:48