videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Gradska limena glazba u Livnu proslavila 120 godina rada i djelovanja

Smotrom limenih glazbi Gradska limena glazba u Livnu je proslavila 120 godina rada i djelovanja. Rođendanskoj proslavi rado su se odazvali prijatelji iz Stoca, Mostara, Kaknja, Zenice i Jajca.

Defile i samo jednog orkestra gradskim ulicama posebna je svečanost a kada u njemu sudjeluje šest limenih glazbi, puhačkih i duhačkih orkestara, to je već praznik i za oči i za uši. A ni rad dulji od jednog stoljeća nije mala stvar.

„120 godina tradicije, limena glazba funkcionira. Društvo je starije, naravno, 127 godina, ali je limena glazba, bar u svim ovim kulturno-umjetničkim društvima, oni su bili okosnica“, kaže Saša Grabovac, predsjednik HKUD Dinara Livno.

Na gradskim ulicama Livna i u kino dvorani toga dana su, bez političkih i bilo kakvih drugih floskula, govorili samo umjetnost i posebna veza među glazbarima.

„Veže nas prijateljstvo između orkestara, među omladinom, među ljudima koji se bave muzikom, a svi znamo da je muzika nešto što spaja ljude“, ističe Džemal Tucaković, predsjednik Gradskog orkestra Stolac

Darko Šunjić, tajnik Hrvatske glazbe Mostar, objašnjava kako su oni prije tri godine slavili 130 godina u Mostaru: „Bili su nam gosti, pa nam je danas vrlo drago što možemo biti tu i uzvratiti poziv, družiti se i svirati zajedno“.

Svaki je orkestar poseban na  svoj način. Rudare odlikuju sjajni trubači, budući da ih vodi profesor trube, a u Jajcu dirigentsku palicu drži rođena Engleskinja Rowan Hellyer: „Sad u orkestru su sve mlađa djeca i za njih je prvi put da idu na smotru. Ja sam bila prije, ali djeci je ovo prvi put tako da su uzbuđeni“.

„Iznjedrio sam dosta trubača od kojih većina sad svira u ovim glazbama. Ljubav prema muzici, ljubav prvo prema mom instrumentu je učinilo da postanu oni i da ja postanem to što jesam“, govori prof. trube Arnes Bajramović, dirigent Rudarske glazbe iz Kaknja.

A na cjelovečernjem koncertu je bilo odlično. I posjetitelji i izvođači su uživali od prve do zadnje minute.

federalna.ba

limena glazba Livno
Dan državnosti BiH Livno Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 16:48
Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava Livno HT radnički sud
0 02.11.2022 18:10
Bistrica Livno rak dojke karcinom dojke karcinom
0 20.10.2022 16:47