videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Gradska deponija u Brčkom potencijalna ekološka bomba

Požar na Gradskoj deponiji u Brčkom proteklog vikenda ponovo je razljutio stanovnike koji žive u obližnjim naseljima. Aktivisti upozoravaju da se radi o neriješenom dugogodišnjem problemu koji je potencijalna ekološka bomba.

Obaranje tendera za odvoz smeća u Bijeljinu i požar na nefunkcionalnoj Gradskoj deponiji u Brčkom digao je na noge aktiviste. Oni godinama upozoravaju na ovaj ekološki problem sa kojim se direktno suočava više od 10.000 stanovnika obližnjih naselja.

Predsjednik MZ Ilićka Damjan Dundžić kaže kako je smrad bio nesnosan miris te da je sigurno sadržavao i određene elemente koji nisu bezbjedni za stanovništvo.

„Ako imamo potencijalnu ekološku bombu koja može da eksplodira zato što ne postoje vertikalni bunarevi koji bi gasove izbacivali van te deponije, mislimo da je to prioritet“, upozorava Božidar Jović, predsjednik UG Demos Brčko.

Okupljeni oko Kluba ljubitelja prirode Brčko provode projekat „Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine“.

„Kroz taj projekat želimo da na neki način pokrenemo proces odvajanja i sortiranja otpada pri njegovom odlaganju što bi dovelo do velikih, drastičnih smanjenja količina otpada koji se dovoze na ovu deponiju“, objašnjava Damjan Dundžić, predsjednik Kluba ljubitelja prirode Brčko.

Problemom Gradske deponije u Brčkom još od 1980. godine bave se i pojedini stručnjaci, ali postojeći projekat izgradnje savremenog centra za upravljanje otpadom nikada nije realizovan.

„Trebao bi biti izgrađen novi sanitarni objekat koji bi vršio selekciju otpada, što je najbitnije u svemu, jer mi znamo da su u otpadu i pare. Ako vršimo selekciju, da jako malo ostane onog koji se na kraju treba deponovati i u okviru deponovanja pravilno odložiti“, navodi Suada Ćatović, diplomirana biologinja zaštite životne sredine.

Nadležne institucije za sada se ne oglašavaju o ovom problemu. Ukoliko se ne počne hitnije raditi na njegovom rješavanju, aktivisti najavljuju i proteste.

federalna.ba

Brčko deponija