Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

U okviru aktivnosti koje Grad Konjic provodi na polju energetske tranzicije u toku je realizacija projekta Ambasade Republike Češke i Grada Konjica “Photovoltaic power station” na izgradnji mini solarne elektrane na zgradi Druge osnovne škole, uz podršku Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine.

Riječ je o značajnom projektu za lokalnu zajednicu u sklopu razvojne saradnje Vlade Republike Češke u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Gradske uprave Konjica.

U cilju definisanja narednih koraka koji bi trebalo da uslijede u narednim mjesecima, ovih dana u Gradskoj upravi Konjica održan je sastanak učesnika u projektu kojem je prisustvovao Mario Jurica, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko - neretvanskog kantona.

Ministar Jurica pozdravljajući ove aktivnosti Gradske uprave Konjic naglasio je kako se nada da će slični projekti biti realizovani u svim općinama i gradovima u HNK, odnosno u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić istakao je kako se izradom Studije potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grad Konjic opredijelio za čistu energiju, s ciljem da bude svrstan među energetski nezavisne gradove.

- S tim u vezi Grad Konjic je, pored Studije potencijala obnovljivih izvora energije, koju je Gradsko vijeće osvojilo, u sklopu javnog preduzeća “ Standard” Konjic, formirao energetski ured. Na osnovu aktivnosti koje smo do sada proveli, smatramo da prednjačimo u odnosu na ostale lokalne zajednice, Sve navedeno nam je omogućilo da zajedno sa našim javnim ustanovama, institucijama, javnim preduzećima, idemo u projekat energetske nezavisnosti i zelene energije. Aplicirali  smo na više adresa, a jedna od njih bila je Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini, koja nas je podržala u našim aktivnostima. Želim da pohvalim energetski ured koji imamo, kao i rukovodstvo Druge osnovne škole i naravno da se iskreno zahvalim Ambasadi Republike Češke u Bosni i Hercegovini na pomoći i prilici da zajedno uradimo ovaj projekat, koji će biti primjer kako se može raditi zajedničkim snagama i na kraju biti od koristi lokalnoj zajednici - kazao je Ćatić.

Naglasio je kako aktivnosti u projektu rade zajedno s Udruženjem izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine te da ovo nije njihov prvi zajednički projekt.

- Zahvaljujem se rukovodstvu Udruženja jer su prepoznali važnost projekata koje Gradska uprava Konjic radi sa preduzećima i ustanovama. S obzirom da su u pripremi i drugi projekti u ovoj oblasti, mogu reći da ćemo u narednom periodu imati razloga više i češče pričati o projektima koji se odnose na energetsku tranziciju - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Zadovoljstvo saradnjom u projektu izrazila je i program menadžerica Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine Anela Čavdar.

- U ranijem periodu imali smo izuzetnu saradnju sa Gradskom upravom Konjic i ta naša saradnja rezultirala je idejom da kreiramo solarnu elektranu na školskom objektu Druge osnovne škole, uz podršku Ambasade Republike Češke. Sretni smo što je došlo do realizacije ovog projekta, koji će u biti pomoći ne samo Konjicu, već i Bosni i Hercegovini da idemo brže i bolje ka ozelenjavanju i zelenoj energiji u BiH - kazala je Čavdar.

Šef energetskog ureda u Konjicu Osman Tibo istakao je kako u narednom periodu planiraju nastaviti s ovakvim pozitivnim primjerima.

- Na zgradi Druge osnovne škole koja ima veliku ravnu površinu koja je čini idealnom za solarne panele gradimo u narednom periodu fotonaponsku elektranu koja će raditi za potrebe škole i na taj način ostvariti uštede koje će se preusmjeriti za unaprijeđenje nastavnog procesa. Ovo je prvi projekt ove namjene na području grada Konjica i važno je što se krenulo upravo od obrazovnih ustanova. U narednom periodu planiramo nastaviti sa ovakvim pozitivnim primjerima, kako bi na taj način novim generacijama ukazali na značaj zaštite životne sredine i pokazali inovativne projekte kojih će zasigurno u budućnosti mnogo trebati - poručio je Tibo.

Direktorica Druge osnovne škole Konjic Munevera Tinjak istakla je kako su sretni što se u toj školi realizuje projekt koji će stvoriti bolje uslove za rad učenika i nastavnika.

- Postavljanje solarnih panela na školu jedan je veliki pozitivni korak naprijed, a projekat ne samo da je značajan za školu već i za cijenu našu lokalnu zajednicu. Cilj postavljananja solarnih panela je ušteda novca, ali i podizanje svijesti kod učenika o značaju uštede i upotrebe alternativnih izvora energije. Ovo je investicija koja štedi - naglasila je Tinjak.

federalna.ba/Fena

Konjic