Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu s propisanim mandatom

Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu s propisanim mandatom

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da su stranke tzv. „Trojke“ dosadašnjim ustupcima prema SNSD-u i HDZ-u BiH ozbiljno oslabile poziciju probosanskih snaga, te da bi eventualni novi ustupci, o kojima se već pregovara i koji se odnose na Izborni zakon, Ustavni sud BiH, državnu imovinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, bespovratno naštetili interesima države Bosne i Hercegovine.

Pri rješavanju tih pitanja postoje „crvene linije“ ispod kojih nijedna probosanska stranka ne smije ići, a to su, prije svega, presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH – navodi se u jednom od zaključaka Glavnog odbora objavljenih na web stranici SDA.

Ističe se kako je neprihvatljivo donošenje bilo kakvog zakona kojim bi se uređivao rad Ustavnog suda BiH, s obzirom da je to pitanje riješeno direktno Ustavom BiH. Također je neprihvatljivo da u radu Ustavnog suda BiH ne učestvuju sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Sam pristanak i na razgovore o ovim temama i formiranje radnih grupa predstavlja ugrožavanje interesa države BiH – navode iz SDA.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje blokade i obustave saobraćaja na entitetskoj liniji koje već sedmicama organizuju vlasti entiteta RS. Ovim činom ne samo da se podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u BiH već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav BiH, kojim je propisano da entiteti ne smiju ometati punu slobodu kretanja u cijeloj BiH.

- Pozivamo EUFOR da reaguje u skladu s mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom. Ograničavanje kretanja je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH, te pozivamo Tužilaštvo BiH da procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin – navode iz SDA.

Glavni odbor SDA osuđuje napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS, koji su eskalirali u posljednjim mjesecima.

Pozdravljaju namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da se angažuje po pitanju rješavanja ovog problema, što je najavio u odgovoru na dopis predsjednice Glavnog odbora SDA od 2. septembra 2023. godine.

- Visoki predstavnik bi u skladu sa svojim mandatom i ovlastima trebao osigurati provođenje Ustava entiteta RS donošenjem odgovarajuće odluke kojom će se omogućiti povećanje broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji, na rukovodećim pozicijima u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda – navodi se u zaključcima.

Glavni odbor SDA ocjenjuje da je rezultat rada nametnute Vlade Federacije BiH u prva četiri mjeseca mandata veoma loš.

Uprkos činjenici da im je prethodna vlada ostavila pune budžete, fondove, javna preduzeća sa pozitivnim poslovnim rezultatima i spreman niz reformskih zakonskih rješenja, nametnuta Vlada nije iskoristila ogroman potencijal tih činjenica, nego je skoro isključivo bila i ostala posvećena imenovanjima vlastitih kadrova, nerijetko potpuno nestručnih pa čak i onih kadrova koji su u sukobu interesa - stav je GO SDA.

Glavni odbor SDA poziva Vladu FBiH i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da hitno u parlamentarnu proceduru vrate set fiskalnih zakona i Zakon o minimalnoj plaći koje je pripremila prethodna Vlada, a kojima je predviđeno smanjenje doprinosa i povećanje plaća.

Iz SDA ističu da je usvajanje ovih zakonskih rješenja ključno za nastavak ekonomskog razvoja FBiH i poboljšanja statusa radnika i povećanje njihovih primanja. Traže da se ubrzaju i izmjene zakona kojima se predviđaju rigoroznije sankcije za porodično i nasilje nad ženama, te da se pristupi hitnom rebalansu federalnog budžeta kako bi se osigurala sredstva za liječenje najugroženijih onkoloških pacijenata.

Glavni odbor SDA podržava zahtjeve za povećanje sredstava u državnom budžetu za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su u skladu sa rastom javnih prihoda.

Trenutna finansijska situacija u zemlji omogućava izdvajanje značajnijih sredstava za te namjene, a u konačnici bi se trebalo težiti da se za opremanje i funkcionisanje Oružanih snaga BiH stalno, u skladu sa standardima NATO-a, izdvaja dva posto godišnjeg BDP-a.

- S obzirom na konstantno naoružavanje susjednih zemalja, čime se narušava balans na koji su se Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska obavezale potpisivanjem Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje Oružanih snaga BiH se nameće kao imperativ – navode iz SDA.

Glavni odbor SDA usvojio je Prijedlog Programske deklaracije 8. Kongresa Stranke demokratske akcije, a usvojio je i Prijedlog Statuta Stranke demokratske akcije.

federalna.ba/Fena

Glavni odbor SDA