Glavni odbor SDA: Cilj sankcija Mehmedagiću izbacivanje SDA iz vlasti
(Izvor: SDA)

Glavni odbor SDA: Cilj sankcija Mehmedagiću izbacivanje SDA iz vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA) je održala u subotu redovnu sjednicu Glavnog odbora koji je donio nekoliko zaključaka koja se odnose na najvažnije teme u Bosni i Hercegovini trenutno, prenosi Anadolija.

Iz stranke su nakon sastanka objavili zaključke sa šeste redovne sjednice Glavnog odbora SDA u kojim između ostalog, upućuju poziv međunarodnoj zajednici da sankcioniše one koji podrivaju Bosnu i Hercegovinu.

"Glavni odbor SDA zahtijeva od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a i država članica Vijeća za implementaciju mira, da se konačno ozbiljnije pozabave Miloradom Dodikom, njegovom politikom stalne destabilizacije BiH i da ga konačno zaustave u njegovom rušilačkom pohodu. Već više od 15 godina Milorad Dodik sve otvorenije pravi iskrivljeni narativ o Dejtonskom mirovnom sporazumu, minimizirajući državu i stavljajući entitet RS u poziciju države. Negira i otvoreno odbija provođenje presuda međunarodnih i domaćih sudova, blokira rad državnih institucija te vrši udar na ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Dosadašnje blage reakcije međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH samo su hrabrile Dodika u realizaciji očiglednog secesionističkog plana. Nakon takvih reakcija samo bi se primirio, a onda nastavljao još intezivnije", navodi se u prvom zaključku.

Dodaje se da Dodikova posljednja izjava da će isti dan donijeti odluku o secesiji ukoliko OHR donese Zakon o državnoj imovini treba posebno da zabrine sve, a posebno subjekte za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Krajnje je vrijeme da se ovaj politički i pravni nasilnik konačno zaustavi. Radi mira i stabilnosti, kako BiH tako i cijelog regiona", poručuju iz SDA.

U drugom zaključku Glavni odbor SDA poziva one predstavnike međunarodne zajednice koji aktivno učestvuju u procesu formiranja vlasti da prestanu s otvorenim favoriziranjem političkih snaga koje su odgovorne za blokade, opstrukcije u funkcionisanju institucija i destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini te istovremenim pokušajima eliminisanja iz struktura vlasti političkih snaga koje su se uspješno suprotstavljale destruktivnim politikama i koje su na proteklim Općim izborima dobile većinsku podršku patriotski orijentisanih glasača.

U trećem zaključku Glavni odbor SDA ponovo poziva Ambasadu SAD-a da javnosti predoči dokaze o ranijim optužbama na račun SDA o navodnoj blokadi i ometanju istraga o korupciji, kao i dokaze o posljednjim optužbama iznesenim u obrazloženju odluke o sankcionisanju bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

"Umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA, Ambasada SAD-a dužna je jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predočiti dokaze o izrečenim optužbama. Ukoliko se to ne desi, optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a", navodi se u zaključku.

U četvrtom zaključku navode kako Glavni odbor SDA smatra da je i odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju zvanja magistrice medicinskih nauka prof. dr. Sebiji Izetbegović, "kojom se ignorišu bjelodane činjenice, nalazi nadležnih inspekcija i Medicinskog fakulteta, dio politički motivisane kampanje, čiji je jedini cilj diskreditacija prof. dr. Izetbegović i podrivanje pozicije SDA u procesu formiranja vlasti".

Glavni odbor SDA također poziva stranke Trojke da odustanu od namjere da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuju kadar blizak HDZ-u BiH, čime bi, u zamjenu za poziciju u vlasti u jednom mandatu, Ustavni sud BiH kao posljednju pravnu liniju odbrane ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine isporučili toj stranci.

Iz stranke pozivaju zvaničnike stranaka Trojke da ozbiljno shvate važnost procesa i donošenja odluka koje se odnose na državnu imovinu i realizaciju međunarodnih projekata poput HE Buk Bijela, aerodroma u Trebinju i Istočne gasne interkonekcije.

Glavni odbor SDA smatra izuzetno štetnim po interese države Bosne i Hercegovine i poziciju bošnjačkog naroda dosadašnji pristup stranaka Trojke u procesu formiranja vlasti.

Glavni odbor stranke u osmom zaključku naglašava da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može formirati isključivo u skladu sa Ustavom Federacije BiH, izbornom voljom građana i dogovorom stranaka iz kojih dolaze predsjednik i potpredsjednici Federacije.

Stranka također poziva SDP i HDZ da, kako navode, prestanu sa pokušajem neustavnog imenovanja Vlade Federacije BiH i ignorisanjem potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda.

U desetom zaključku Glavni odbor SDA osuđuje napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i druge imame.

"Napadi na vjerske autoritete Bošnjaka u sebi imaju elemente islamofobije, a cilj im je da vjernike i općenito Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima natjeraju na autocenzuru i pristajanje na širi projekat u kojem dvojac SNSD-HDZ nastoje ostvariti dvotrećinsku dominaciju, a uticaj bošnjačkog naroda, unatoč demografskim pokazateljima, svesti na jednu trećinu", navode iz SDA.

Glavni odbor SDA također najoštrije osuđuje smjenu Jasmina Spahića, jedinog Bošnjaka odbornika u Skupštini Općine Bosanska Dubica, sa mjesta potpredsjednika Skupštine, te osuđuje fizički napad Halila Bajramovića, predsjednika NiP-a Unsko-sanskog kantona i zastupnika ove stranke u Parlamentu FBiH, na Sulejmana Samardžića, člana NES-a i savjetnika premijera USK.

Iz SDA pozdravljaju potpisivanje koalicionog sporazuma između SDA, NES-a, DF-a i SBiH kojim je formirana Vlada Unsko-sanskog kantona i osigurana stabilna dvotrećinska većina u Skupštini USK-a.

Glavni odbor SDA u posljednjem, 14. zaključku pozdravlja odluku Političke skupštine Evropske narodne stranke (EPP) kojom je SDA postala pridruženi član EPP-a s pravom glasa.

"Prelazak u napredniji oblik saradnje s EPP-om, kao najvećom političkom grupacijom u Evropskom parlamentu, priznanje je za SDA, ali i prilika da se unutar EPP-a i institucija Evropske unije zastupaju i promoviraju interesi Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Uniji", navodi se u zaključcima Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.

federalna.ba/AA

Glavni odbor SDA zaključci