"Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja"

NATO ostaje posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji boravi u posjeti Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Šef NATO-a održao je danas sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

"Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja, posebno Rusije. Ovo prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo situaciji u ovom regionu. NATO je godinama predan stabilnosti u vašoj državi", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Krišto.

Poručio je također da NATO i saveznici ostaju i dalje predani mirovnoj misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

- Podrška misiji Althea -

"Stoga produbljujemo našu saradnju i naš politički dijalog i praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženja misije", dodao je.

Stoltenberg je naglasio da NATO savez snažno podržava reformska nastojanja Bosne i Hercegovine.

"To će ojačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i sajber odbranu. NATO ostaje posvećen pružanju podrške BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Ja posebno želim pohvaliti Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje je postigla na putu prema Evropskoj uniji", rekao je Stoltenberg.

Krišto je nakon sastanka istaknula da je s generalnim sekretarom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

"Saradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja odbrambenih kapaciteta, kroz učešće u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizovani kriminal", izjavila je Krišto.

Ističe da saradnja s NATO-om direktno utiče na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi. Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integriše u evropske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet.  

Krišto je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine radi jačanja bh. odbrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 miliona eura.

"Odnosi se na devet projekata iz oblasti odbrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju saradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituirala Komisija za saradnju s NATO-om", izjavila je Krišto.

Kako je kazala, BiH će na taj način uskladiti obaveze sa obavezama NATO članica.

Poručila je da će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju saradnja sa NATO-om, što se podudara sa osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

- Balkanska turneja -

Stoltenberg je u nedjelju stigao u bh. prijestolnicu gdje boravi u dvodnevnoj posjeti tokom koje će se sastati sa brojnim zvaničnicima. U glavnom gradu BiH dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH.

Nakon današnjeg sastanka sa Krišto, čelnik NATO saveza trebao bi se sastati sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, a planirani su i susreti sa vojnim i međunarodnim zvaničnicima u NATO bazi u Butmiru.

Pored Bosne i Hercegovine, Stoltenberg bi u narednim danima trebao posjetiti i druge države Zapadnog Balkana, a nakon Sarajeva otputovat će na Kosovo gdje će se sastati sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani.

Nakon Kosova, Stoltenberg će u sklopu balkanske turneje održati sastanak u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a posjetu regiji će zaključiti u Sjevernoj Makedoniji.

Stoltenberg je sinoć stigao u Sarajevo u okviru četverodnevne balkansku turneje tokom koje će posjetiti BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju od 19. do 22 novembra.

Nakon sastanka, delegacija Savjeta ministara BiH i NATO-a predviđeno je da se Krišto i Stoltenberg obrate medijima.

Iz NATO-a je najavljeno da će se generalni sekretar sastati i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, kao i da je predviđen obilazak NATO štaba u Sarajevu gdje će Stoltenberg održati sastanak s rukovodstvom.

Nakon toga putuje na Kosovo gdje će se sastati s predsjednicom Vjosom Osmani-Sandriu i premijerom Albinom Kurtijem. Kako je saopćeno iz NATO-a, Stoltenberg će na Kosovu posjetiti NATO-ov KFOR kamp Nothing Hill i sastati se s komandantom general-majorom Ozkanom Ulutasom i obratiti se vojnicima. Predviđen je i sastanak s vođom NATO savjetodavnog tima.

Generalni sekretar NATO-a će sutra boraviti u Beogradu gdje je planiran susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. On će razgovarati i sa srbijanskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO-ovih projekata "Nauka za mir i sigurnost".

Istog dana otputovat će u Skoplje gdje će imati susrete s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dmitrom Kovačevskim, kao i predsjednikom makedonske Skupštine Talatom Xhaferijem i obratiti se zastupnicima.

Stoltenberg će u srijedu, 22. novembra, učestvovati na sastanku s liderima zemalja regije koje su članice NATO saveza, na koji su pozvani premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije Robert Golob.

federalna.ba/AA
Jens Stoltenberg NATO Sarajevo