Frontex će sačekati dolazak ministra sigurnosti BiH na sjednicu

Frontex će sačekati dolazak ministra sigurnosti BiH na sjednicu

Već prvi dan nakon Izvještaja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH  imalo je priliku napraviti iskorak. Među prioritetima Evropske unije je sporazum sa Frontexom, ali ne i među prioritetima bh. vlasti. Frontex će sačekati pojavljivanje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine na nekoj od narednih sjednica. Tako smo opet, umjesto djela, ponudili bogate zahvale evropskim zvaničnicima na uslovnoj preporuci.

Djelovanje Frontexa nije se našlo na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH

Jedan od prioriteta za Evropsku uniju je djelovanje Frontexa u našoj zemlji. Iako planiran, na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nije bio Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između BiH i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evrops...

Pred vladajućima novi izazovi i stari uslovi. Već prva zadaća neuspješna. Na djelovanje Frontexa u našoj zemlji morat ćemo pričekati. Čeka se i na pojavljivanje resornog ministra Nešića na sjednici, kako bi razriješili brojne nedoumice. Među njima i navodi da bi dio kontrole nad granicom BiH mogao biti prepušten entitetima. No, takav scenario neće biti dočekan raširenih ruku.

„Tu nema priča o entitetskim nadležnostima tamo gdje je država nadležna, to ne postoji. Priča o Frontexu je prevažna, vidite sad koliko su nam važni svi pregovori iz Evropske agende“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

"Očekujemo jasnu definiciju kriterija koje nismo, a trebali smo ispuniti"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je danas da 13. novembra ponovno putuje u Bruxelles, na poziv visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, a 27. novembra ima i sastanak u Barceloni. - Uglavnom su to svi ministri vanjskih...

A pravila Evropske agende su jasna. Prvo reforme, pa napredak. Za sada konkretni potezi na čekanju jer upitnika na domaćem političkom poligonu ne manjka. Iako su odavno na papiru, uslovi liderima nisu najjasniji.

„Sad čekamo da vidimo jasne uslove šta je to pa da onda stavimo to na stol. Pa neka probaju političari to zaustaviti“, dodao je ministar Konaković.

A ne bi bilo prvi put. Neslaganja i uslovljavanja presudila su u više navrata napretku BiH ka vratima EU. Posljednja zaustavna tačka Zakon o sudovima BiH i sjedište apelacionog odjeljenja.

„Mi se nadamo da ćemo do marta završiti to što je ostalo. Tri ključna zakona koja su sporna da se mogu dogovoriti u narednom periodu u kratkom roku“, kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP).

Tri ključna zakona koja su sporna se mogu dogovoriti u narednom periodu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Sarajevu da je Izvještaj Evropske komisije o BiH pozitivan. - Ocijenjeno je ono šta je urađeno. Slušali smo svi Sattlera kad kaže "otvorena su vrata Evropske unije Bosni i Hercegovini", što znači da je dj...

Odgođeni rokovi i nova obećanja rezultat su propalih sastanaka državne vlasti. Izvještaj Evropske komisije iznjedrio je brojne kritike, najviše upućenih na adresu vladajućih iz RS-a. U redovima Trojke i evropskim krugovima negativac isti.

„Lice te politike je Dodik, oni ne kriju da su euroskeptici. Dobro - ima EU, ima tamo nekih para, uredu je to, želimo to - ali nije to baš tako kako se govori“, kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto (Naša stranka).

Govor vlasti iz RS-a je ultimativan. Izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ostaje uslov bez kojeg novih dogovora nema. Zamjena uloga na snazi. Svoju krivicu vladajući u RS-u ne vide, već lopticu odgovornosti prebacuju na rejon evropskih zvaničnika.

„Odbijamo bilo kakve spekulacije o tome da RS zaustavlja neki put BiH. Zaustavljaju stranci. Logično je da u Ustavnom sudu sjede građani BiH - zašto stranci?“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Zato što promjena u Ustavnom sudu nema bez izmjena Ustava BiH. Do marta naredne godine čelnici Evropske unije čekaju odgovor na zahtjeve. Iako bh. liderima uslovi nisu najjasniji, jasno je da je odgovornost na domaćem terenu i u njihovim rukama.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Frontex Nenad Nešić
budžet BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 29.02.2024 21:15
Vijeće ministara Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Federalni radio
0 26.02.2024 16:50
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vozačke Italija
0 26.02.2024 13:56
Vijeće ministara BiH sjednica pravda
0 26.02.2024 08:17