Forto i Tegeltija uručili certifikate za korištenje elektronskih potpisa članovima Vlade KS
(Izvor: Fena/ Hazim Aljović)

Forto i Tegeltija uručili certifikate za korištenje elektronskih potpisa članovima Vlade KS

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija danas su članovima Vlade Kantona Sarajevo uručili certifikate za korištenje elektronskih potpisa.

Forto je izrazio zadovoljstvo što je Vlada KS pokazala političku volju za unapređenje digitalne transformacije, ali i nadu da će BiH sustići ostale zemlje regiona, kao što su Hrvatska i Srbija koje su daleko ispred.

Nakon usvajanja zakona o elektronskom potpisu, Forto je pojasnio da će građani konačno moći izvršavati određene obaveze bez dolaska u nadležnu instituciju, kao što je prijava na javne pozive, vađenje dokumenata ili ispunjavanje aplikacije za neki projekt.  

Forto je naglasio da se jučer sastao s menadžmentom sve tri pošte koje djeluju u BiH te da su razgovarali o njihovom zakonskom uporištu.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Zoran Tegeltija, koja je jedna od nosilaca digitalne transformacije i koja izdaje kvalificirane elektronske potpise za privatni sektor i pravne subjekte, kazao je da digitalizacija javne uprave ima za cilj da država brže i kvalitetnije pruža usluge građanima, ali da je to proces koji traje i koji će tražiti mnogo napora u budućnosti.

Navodi kako postoji veliki otpor prema svemu što je drugačije i novo, ali da će Uprava osigurati sigurnost svih dokumenata.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić istakla je da KS ima prvu Vladu koja je u kompletnom sazivu podnijela prijave da dobije digitalne potpise, čime se stvaraju pretpostavke da projekt e-uprave u potpunosti zaživi.

federalna.ba/Fena

elektronski potpis Edin Forto Zoran Tegeltija Vlada KS